Posljednji lokal na Opatovini (konkretno, broj 49) prije ulaska u park pripada svijetu iz pivske bajke. Nedavno preseljen iz nedaleke lokacije, ovaj je kafić već od prvih dana jasno davao do znanja da želi promijeniti dosadnu ustaljenu sliku koju su pružale socijalističke birtije, u kojima si mogao naručiti najviše tri različita piva. Od čega je jedno bilo malo, i nije bilo točenih.


I tako je 29.02.1996. krenula priča, koju danas uz pintu prepričavaju konobari koji su dio itinerara više od 15 godina, a oni su u biti i najveće blago Tolkien'sa – nema gore stvari nego kad ti konobar preko volje nabraja što sve ima od piva. A ovdje oni znaju znanje, jer žive pivo... Dakle, tih je davnih dana stanoviti Roman Murr, dr.med. liječnik – psihoterapeut, došao na ideju da na Gornjem gradu otvori ljekarnu. Naravno da ga je papirologija i birokracija ubila, i kad je shvatio da ima prostor u kojem ne može otvoriti ljekarnu - otvorio je pivnicu. Hvala mu na tome!


Sa šanka vam se smiješi devedesetak brendova, ovisno o sezoni i dobavljačima, od toga pet točenih, s naglaskom da se upravo ovdje krstilo, a i danas u ponudi ima Zmajsko pivo, i Nova Runda - pioniri hrvatskog Craft pivarstva. O Varionici ćete tek čitati... Pivo kuće je dobri stari Fischer's.


Tolkien's nije birtija u kojoj ćete doći utažiti tugu pijući politrene jeftine užase, a plastiku i limenke je bolje ne spominjati, jer je ovdje jasna prvobitna misija – naučiti ljude kulturi ispijanja piva uz pomoć educiranog osoblja, kao i stalnim inoviranjem i praćenjem svjetske pivske scene. Čuli ste za neki novi brend, promjenu stila, uvoznika, pivo koje je netko objavio na Fejsu? Ne brinite, ako vlasnik i konobari i ne znaju za to, sigurno znaju posjetitelji. Nevjerojatno, ali istinito, dok sam guštao u Zmajskom (koje je sad opet bolje od Nove Runde, tko se želi tući - tu sam), za stolom pored mene su četiri žene u vrhunskom raspoloženju bez milosti strusile svileni, besprijekorni, zasluženo najbolji svjetski Weizen - Vitus. Dvaput! Moje dame, svaka čast na ukusu. I da samo muškarci uživaju u finim pivima, saperlott!


Normalno da ćete ovdje naći i ćelave bradate likove s pivskim trbuščićem, zaljubljenike u ječmenu sreću koji odudaraju od prosjeka, kao i mladost, starost, srednjost... ali svima će biti zajedničko da obožavaju vrhunsko pivo. Nećete se izvući jeftino, ali ni ne zaslužujete glavobolju, zar ne! Sa zvučnika me Boss u najboljem, country izdanju, žanru koji i inače karakterizira Tolkien's, poziva na kušanje još pokojeg čuda, divim se i dijelim impresije s ekipom koja to jedva čeka, dapače, na jednu tvoju preporuku, dobiješ tri druge. Mačevi, oklopi i raritetne boce gledaju sa zidova, WC je nažalost jezivo uzak, u ormaru, a play of the day je svakako subota popodne, kad na terasi imate besplatan prijenos balkanskog vjenčanja u crkvi preko puta, sve s mortus pijanim barjaktarom, skupim odijelima i velikim autima te najčešće razbijanjem boca jegera. A tebi fino... Dolaze strani turisti, još mladih ljudi (u Tolkien's, ne na svadbu), znalci i zainteresirani...


Tolkien's bi se mogao renovirati, ali onda bi izgubio duh. Ovako je mjesto koje imponira stamenošću, kvalitetom, i nekakvom plemenitom plijesni. Bez ležajeva, tufni i led lampica, pivnica kakva treba biti. Nema to veze s klasičnim turističkim plazma/šank pubom u Dublinu, ali ima s tradicionalnima, skrivenijima, divnima...

Klijentela se zna, sve je puno, naviknuti su da se ovdje pokreću dobre stvari (prvi točeni Guinness u Hrvatskoj), piju IPA-e, stoutovi, porteri, belgijska, štotska, američka čudesa, pa budite kao i oni, i nikako nemojte propustiti irsko-hobitsko-viteške fešte za Halloween i St Patrick's day. Uostalom, ovdje su pili i Freddy Krueger iz Strave u ulici brijestova, kao i Gimli iz Gospodara prstenova. Dakle, sad znate gdje ćete naći vrhunski užitak, i većinu naše redakcije - pivili!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju