Zemlja u kojoj svaki putnik može pronaći nešto što ga zanima, definitivno je Italija. Bilo da ste u potrazi za kulturom, gastronomijom, prirodnim ljepotama ili nečim posve drugim, na sve ćete to naići u Italiji. Ipak, neke talijanske regije i gradovi pružaju bogatiju ponudu u nekim stvarima, pa smo odlučili provjeriti gdje bi se točno trebali zaputiti putnici različitih želja!

Gastronomija – Napulj ili Emilia Romagna

Nije možda najljepši vizualno i njima nećete hodati kao Firencom koja je muzej na otvorenom, ali u Napulju ćete zato – fantastično jesti. Grad je to u kojem je nastala najpoznatija hrana na svijetu – pizza, a napuljsku pizzu zaštitio je čak i UNESCO. Naravno, ovdje ćete jesti i sjajnu paštu (preporuka su špageti s vongolama), ali i uživati u desertima kao što je sfogliatella.

Pizza Pizza (Foto: Thinkstock/Guliver)

S druge strane, kad se zaputite put sjevera, doći ćete do Bologne, glavnog grada regije Emilia Romagna. Tu su neizostavne tagliatelle s bolognese umakom, a grad je slavan i po famoznoj mortadeli. Odete li malo dalje, stići ćete do Parme, gdje vas čeka pravi pravcati, Parmigiano Regiano. Ukoliko vam je džep dovoljno dubok, isplati se skoknuti i do Modene i probati čarobne okuse kod chefa Massima Botture u slavnom restoranu – Osteria Francescana.

Vinski obilazak – Toskana

Pretpostavljamo kako su razglednice stvorene kako bi mogle prikazati mjesta poput Toskane, gdje vinogradi, masline i čempresi krase prirodu van gradova. No, Toskana je i stvorena za ljubitelje vina, posebno Chiantija, a svi zaljubljenici u ovu tekućinu moga isprobati okuse na poznatim imanjima kao što su Antinori, Castellare di Castellina, Fattoria la Loggia... S obzirom da se ovdje vino pravi i usavršava još od 8. stoljeća, jako su male šanse da se vratite s toskanskih vinskih cesta – razočarani.

Fine stvari – Milano

Grad mode mora opravdati svoj naziv, te je jasno kako u njemu možete pronaći sve fine stvari koje vam padnu na pamet. Jasno, sve to puno i košta, pa ako posjetite već galeriju Vitorija Emanuelea II., najstariji šoping centar u zemlji, pokušajte ne bankrotirati. Kad je vrijeme obroka zaključite kako se „samo jednom živi“ te se zaputite u restoran Seta koji nosi dvije Michelinove zvjezdice, ili u Alice koji ima „samo“ jednu.

Milano - 5 Milano - 5 (Foto: Getty Images)

Također, neće vam zafaliti ni kulturne ponude, s obzirom da Milano čuva Leonardovu Posljednju večeru, ali i nudi uživanje u operama u Scali.

Aktivni odmor – Dolomiti

Želite voziti bicikl? Planinariti? Skijati? Sve to omogućuju vam Dolomiti, dio Alpa u blizini granice s Austrijom. Uživajte u planinskom biciklizmu i svladavanju dugih pješačkih staza, a kad dođe zima, zaletite se u Cortinu D'Ampezzo i provjerite kakve su staze po kojima je nekoć skijao i James Bond! Do Dolomita se i isplati skoknuti na jednodnevni izlet, primjerice kad ste u posjetu Veneciji.

Umjetnost i arhitektura – Firenca

Grad u kojem je „rođena“ renesansa doslovno je muzej na otvorenom. Prolazeći ulicama, nemoguće je držati glavu dolje, s obzirom kako je cijeli ovaj grad spomenik i valja upiti svaki detalj. Naravno, nezaobilazna je i posjeta muzeju Uffizi, gdje ćete ugledati Botticellijevo Rođenje Venere, a u drugoj, obližnjoj Akademiji – Michelangelovog Davida. Naravno, šteta je ne razgledati i svjetski slavnu katedralu Santa Maria del Fiore i popeti se na čudesnu kupolu koju je projektirao Brunelleschi.

Koloseum Koloseum (Foto: Getty Images)

Obiteljski odmor – Rim

Glavni grad Italije definitivno je izvrstan odabir za odlazak na obiteljski odmor. Naime, Rim pruža toliko toga, da će sadržaj naći svi od 7 do 77. Također, zahvaljujući bogatoj ponudi, ovdje ćete jesti kraljevski i za relativno male novce, a provesti večer na Trastevereu iskustvo jekoje ćete pamtiti i dugo pričati prijateljima. Naravno, tu je i Vatikan, zapravo država unutar grada, pa se još jednom pogađate, možete diviti Michelangelovim radovima. Dakle, Rim je savršen miks svega i svačega, tako da ga svakako uzmete u obzir prilikom planiranja buduće destinacije za odmor s obitelji.

Vansezonski putnici – Venecija

Naravno, kraljicu Jadrana lijepo je vidjeti u svako doba godine, no ljeti su gužve toliko nesnosne, pa je Veneciju bolje vidjeti u nekim drugim mjesecima. Jasno, turista uvijek ima, ali ako primjerice odete u studenom, gužvi neće biti, a vi ćete u miru obilaziti jednu po jednu znamenitost i uživati u miru i tišini Venecije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju