Pitate se u kojem talijanskom mjestu možete uživati u doba adventa? Od nekih od najboljih odredišta u Europi za romantični gradski odmor do najboljih gradova u Europi za gurmane, Italija ne prestaje oduševljavati svijet svojim mjestima. Iznimka, naravno, nije ni božićno doba, a ovo su samo neki od gradova i mjesta u kojima je uživanje zagarantirano!

Torino

Ako još niste bili, a ne stignete ga vidjeti ove godine, svakako ga dodajte na popis odredišta za 2024. godinu. Ipak, ako se odlučite otići nekad sad, doživjet ćete razna iskustva u kojima možete uživati tijekom blagdanske sezone. Šetnja ulicama koje krasi barokna arhitektura u ovo doba uz asistenciju svjetala, božićnih drvca i drugih blagdanskih ukrasa poseban je doživljaj.

Torinski božićni sajam na Piazza Castello, koji se održava između 8. prosinca i 8. siječnja, nezaobilazan je za svakog turista. Taj godišnji događaj uključuje ogromno božićno drvce i nevjerojatne izložbe na kojima se prodaju sezonski proizvodi, uključujući hranu i ukrase.

Torino Torino (Foto: Getty Images)

Brunico

Smješten u samom srcu doline Pusteria, gradić nedaleko od austrijske granice poznat je po tome što nudi autentično iskustvo i ima niz aktivnosti za turiste svih dobi i interesa. Naravno, slavan je po skijalištu Kronplatz, koje rado pohode i mnogi Hrvati, no Brunico nudi i još mnoge toga. Turisti mogu provesti vrijeme istražujući jedinstveno uređene starogradske ulice, kušati neke od najukusnijih kulinarskih delicija i kupovati razne rukotvorine.

Dobro mjesto za pronalazak jedinstvenih darova i ukusne hrane jest božićni sajam u Brunicu između 24. studenog i 6. siječnja, pa ako idete tad nekad i na skijanje, znajte da će vas uz skijaške dočekati i "potrošačke" radosti…

Rim

Znamo kako svi putovi vode u Rim, a ništa drukčije nije ni u ovo doba, te turistima neće nedostajati stvari u kojima mogu uživati. Želite istražiti rimske božićne tradicije? Ne propustite provesti vrijeme na nekim od svjetski poznatih božićnih sajmova u gradu, uključujući Piazzu Navona (1. prosinca – 6. siječnja), koji se smatra jednim od najljepših baroknih trgova na svijetu. Još jedan božićni sajam kojim možete prošetati jest Piazza Mazzini (8. – 24. prosinca).

Te se tržnice mogu pohvaliti ukusnom hranom, nevjerojatnim izborom vina i raznim božićnim ukrasima. U ovo doba godine, šarmantne ulice osvijetljene su i ukrašene jedinstvenim blagdanskim ukrasima. Da, Rim je uvijek dobar izbor, bez obzira na doba godine.

Venecija

Poznata po fantastičnim vožnjama gondolama, koje su, na sreću, dostupne tijekom cijele blagdanske sezone, Venecija je tijekom cijele godine jedan od najpoželjnijih gradova na svijetu. U ovo doba okićena je na svakom koraku, a turisti će uživati u šetnji njezinim šarmantnim ulicama.

Ostali načini uživanja u božićnoj čaroliji uključuju ispijanje šalice vruće čokolade i posjet božićnim sajmovima. Šetnja Trgom svetog Marka jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti u Veneciji za Božić. Osvijetljen velikim božićnim drvcem i ukrašen zlatnim blagdanskim ukrasima, na pravi način prezentira božićni duh Venecije.

Gubbio Gubbio (Foto: Getty Images)

Gubbio

Ovaj srednjovjekovni grad ne samo da se može pohvaliti ogromnim božićnim drvcem, možda i najvećim na svijetu, već ima i neke od najživljih tržnica u Umbriji. Stablo je impresivnih dimenzija od 750 metara visine i 450 metara širine, a zapravo se radi o lampicama na brdu koje čine oblik stabla.

Piazza dei Quaranta Martiri, koja omogućuje pristup ChristmasLandu, božićnom sajmu u njemačkom stilu ispunjenom aktivnostima i atrakcijama, mjesto je koje morate posjetiti. Panoramski kotač Sjevernog pola i Međunarodna izložba jasličke umjetnosti neke su od zanimljivosti koje treba vidjeti na trgu.

Napulj

Od impresivnih četvrti i ukusnih plodova mora do prekrasne napuljske arhitekture, Napulj ima mnogo toga, bez obzira na godišnje doba. Ali božićni blagdani nude neka od najnezaboravnijih iskustava u gradu.

Vrijeme je da probate neke od najboljih sezonskih poslastica, poput struffola, rokokoa i kasate. Ulice postaju najživlje u vrijeme Božića, zahvaljujući prekrasnim svjetlima i živahnim mještanima. Božićni sajam u Napulju, koji počinje 6. prosinca i završava 6. siječnja, nešto je što se ne smije propustiti.

Najmanji "grad" u Italiji: Mjesto za odmor na prekrasnoj obali koje turisti zaobilaze Atrani Atrani Atrani +5 Napulj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju