Na nešto više od sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se jedan od najstarijih slovenskih gradova Ptuj. Danas ima oko 24 tisuće stanovnika, a to područje bilo je naseljeno još u mlađem kamenom dobu, dok se pisano prvi put Ptuj spominje još u 1. stoljeću.

Danas je Ptuj slatki gradić čiji je centar pun znamenitosti kojih vrijedi obići.

1. Ptujska utvrda

Jedna od najznačajnijih utvrda u Sloveniji. Pogled s utvrde pruža se na krovove i popločane ulice centra najstarijeg slovenskog grada. Ovdje možete obići i Muzej Ptuj-Ormož sa stalnim postavom glazbenih instrumenata, oružja, namještaja te tradicionalnih karnevalskih maski i slika. Ptuj - 1 Ptuj - 1 (Foto: Getty Images)

2. Dominikanski samostan

Ovaj samostan izgrađen je 1230., a ima gotičke i barokne elemente. Otvoren je za posjetitelje od travnja do listopada.

3. Orfejev spomenik

Mramorna statua podignuta je u čast gradonačelniku Marcusu Valeriusu Verusu u 2. stoljeću. Visoka je 5 metara te i dandanas stoji na svom originalnom mjestu.

4. Gradska vijećnica

Jednu od najzanimljivijih zgrada u Ptuju projektirao je bečki arhitekt Max Ferstl početkom 20. stoljeća. Ovo je atrakcija za turiste, ali i lokalce koji subotnja popodneva vole provoditi u kafiću preko puta gledajući gledajući svadbene procesije ispred vijećnice. Ptuj - 5 Ptuj - 5 (Foto: Getty Images)

5. Dvorac Turnišče

Renesansna zgrada okružena je parkom i šumom u kojima se kriju livade i jezerca. Izgrađen je u srednjem vijeku u svrhu obrane od Turaka, no kasnije je poprimila simboličnu ulogu.

6. Gradsko kazalište Ptuj

Jedno od najmanjih kazališta u Sloveniji poprimilo je brojna priznanja struke za najuspješnije.

7. Gradski toranj

Nemoguće ga je ne primijetiti. Iako ima četiri strane, samo tri imaju sat. Naime, kada se toranj gradio, vlasnici dvorca nisu htjeli sudjelovati u tome, pa su građani odlučili da u njihovu smjeru neće postaviti sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju