Prema legendi, upravo je Mljet mitski otok Ogigija na kojem je starogrčki junak Odisej doživio brodolom. Ludo zaljubljena božica ljepote Kalipsa sedam godina držala je Odiseja zatočenog u pećini, sve dok ga po Zeusovu nalogu nije oslobodila. Dno jame koja s mora nalikuje rupi u zemlji ispunjeno je morem, a s kopna se ondje dolazi strmim stubama.

Lovci na mitove i legende dugo su istraživali i promišljali koji je od mediteranskih otoka bio taj na kojem je Odisej bio lišen slobode te na kojem je komadiću kopna apostol Pavao pronašao spas od oluje. Jedan od tragova bio je naziv koji se koristio u starim ljetopisima. Ime Melita najprije je ukazivala na Maltu, ali opisi se nisu podudarali, pa su se istraživači složili da se radi o hrvatskom biseru.

Mljet - 4 Mljet - 4 (Foto: Shutterstock)

Zmije i mungosi 

Indikativno je to što je Pavla za ruku ugrizla zmija; a dok ih na Malti nikad nije bilo, Mljet ih je bio prepun. Zmije su u međuvremenu potamanili mungosi koji su pušteni na otok prije stotinjak godina. I amfore te potopljeni brodovi koji su pronađeni uz mljetske obale ukazuju na to da su grčki pomorci ondje potražili odmor i okrepu. Navodno su i gusari na Mljetu skrivali ukradeno blago. Nakit i ukrasi pronađeni su diljem otoka.

"Najljepši otok svih mora i oceana" čarobnu privlačnost duguje maslinama, vinovoj lozi i gustim šumama, kao i Velikom i Malom jezeru sa slanom vodom. Benediktinski samostan na otočiću Svete Marije te Rimska palača, po veličini odmah iza Dioklecijanove palače u Splitu i arene u Puli, samo su neki od djelića koji čine vrijednu baštinu otoka Mljeta.

Mljet - 3 Mljet - 3 (Foto: Shutterstock)

Plaže za sve ukuse 

Plaže i skrivene uvale Mljeta magnet su za posjetitelje. Plaža Blace (Limuni) jedan je od bisera koje vrijedi posjetiti. Pješčana laguna duga je oko jedan kilometar, okrenuta prema jugu i otvorenom moru te zaštićena niskim stijenama. Do nje se stiže makadamom, iza daleko poznatije Saplunare. Ljubitelji kamenčića odlaze na Sutmiholjsku plažu koja se ne zaboravlja. 

U unutrašnjosti i na moru: Šetnice na kojima ćete se nadisati prirode, nauživati hlada i ne oznojiti se previše Etno-kuća Marasović - 5 Šetnja pod krošnjama Medjama - 5 Molitva šume +6 Poučna staza Bilogora

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju