U čarobnom Krakowu nalazi se bezbroj neobičnih mjesta za izlazak, druženje i opuštanje, a židovska četvrt Kazimierz krije neke od najposebnijih. Ako se nađete u Krakovu, Alchemia je mjesto koje svakako morate posjetiti. Jedan od najstarijih kafića u gradu veoma je zanimljivog i uzbudljivog interijera, ali i okupljalište ljubitelja i izvođača alternativne glazbe.

Kako je naći? 

Iz centra Krakova sjednite na tramvaj koji vozi do židovske četvrti Kazimierza. Kazimierz se nalazi južno od Starog grada i do njega se može stići tramvajem broj 8, 13 ili 18. Kada siđete na tramvajskoj stranici Stradom, uputite se prema centru noćnih zbivanja u tom dijelu grada – Placu Novom. Na boemskom trgu, gdje vas u sredini čekaju zapiekanke, možete naći nekoliko dobrih mjesta za izlazak, a Alchemia se nalazi u jednom od kutova. Inače, za snalaženje po Krakowu odlična je aplikacija Jakdojade ili istoimena internetska stranica.  

Dva lica kluba

Danju funkcionira kao mistični zamračeni kafić u kojem možete popiti jutarnju ili popodnevnu kavu i pojesti kolač uz lagane ritmove kvalitetne glazbe. Navečer će vas na čašu dobrog piva ili votke privući svjetlo bijelih dugačkih svijeća koje u mračnoj atmosferi osvjetljava prastare slike i antikne laboratorijske vrčiće na policama.

Iznad šanka i glava konobara pričvršćen konopcima klima se krokodil koji je prikazan kao da je spojen na destilatore iz kojih će vam netko napuniti piće. Ta je instalacija šala na račun srednjovjekovnih alkemičara i priča o destiliranju ekstrakta ružnih ili opasnih životinja za izradu napitaka. Prolaz u pušačku sobu izgleda kao ormar, pa se osjećate kao da ste u Narniji.

> Krakow te zove: Zašto trebate posjetiti kulturnu prijestolnicu Poljske?

U klubu ispod kafića, koji izgleda kao da postoji oduvijek, nalazi se podrum u kojem se, kada nije disko, često održavaju koncerti. Klub sudjeluje u tradicijskim jazz i klezmer festivalima. Klezmer je glazbena tradicija istočnoeuropskih Židova Aškenaza, pa se time klub još više uklapa u okruženje u kojem se nalazi.

Alkemija hrane

U produžetku kafića nalazi se restoran Alchemia od Kuchni u kojem svakog dana možete pojesti hamburgere, vegetarijanska jela poput falafela i slično, a moguće je naći dobre ribe i raznovrsna druga jela od mesa. Također, poznat je kao mjesto za najbolji doručak u gradu u kojem možete pronaći popečke od ribanog krumpira s chorizo kobasicama, firentinska jaja, benedikt jaja itd.

> Socijalističko predgrađe u kojem su ulice izgrađene po mjeri tenkova

Cijene u klubu i restoranu

Za pivo ćete izdvojiti 12-13 kn, a za koktel 30-ak kuna. Što se restorana tiče, hamburger ćete platiti oko 45 kuna, falafel 35 kn, a tjesteninu kojoj možete birati dodatak poput piletine, svinjetine ili nečeg sličnog 29 kn.

Nekadašnja židovska četvrt Kazimierz i Alchemia savršeni su se za sve one koje zanimaju skriveniji detalji grada u kojima se može osjetiti ritam i raspoloženje mjesta. Duh povijesti u ovom je klubu zadržan ili oživljen na više načina, a mi vam preporučujemo da ga svakako istražite kada se nađete u Krakovu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju