Očaravajući meksički gradić Guanajuato, osim slatkih popločenih ulica i zgrada iz kolonijalnog vremena, poznat je po još nečemu - Aleji poljubaca.

Kao što samo ime kaže, ovdje mladi, ali i stari parovi dolaze i čekaju u redu kako bi se poljubili i tako "kupili" 15 godina sreće. Par se za tu sreću mora poljubiti na trećoj stepenici stubišta uske uličice.

Kako je legenda o poljupcu koji donosi sreću uopće nastala?

 

A photo posted by Carmen Serna (@carmensern) on

U ovoj su ulici nekoć davno živjeli Ana i Carlos. Ana je bila bogata Španjolka koja je živjela na lijevoj strani ulice, a odmah preko puta bio je Carlos, siromašni rudar. Njihovi balkoni gotovo da su se dodirivali i razvila se ljubav. Jedne večeri Anin otac uhvatio je mladi par kako se ljubi preko uskog prolaza između dvaju balkona.

Otac je ljutito Anu upozorio da će ju ubiti ako se to ponovi. Iduće večeri par se opet poljubio, Anin otac opet ih je uhvatio i zario bodež u srce svoje kćeri. Po nekim pričama, Carlos je skočio da ju spasi, ali umjesto toga, sletio je na pločnik, na treću stepenicu. I slomio vrat.

Danas, prema pričama, Carlosov duh tamo se zadržava i pazi na ljubavnike koji žele da njihova romansa potraje. Ako se poljube na trećoj stepenici, imat će 15 godina sreće, a ako je preskoče, 7 godina nesreće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju