U regiji Basilicata na jugu Italije nalazi se grad i istoimena pokrajina Matera. Poznati vodič za putovanja Lonely planet uvrstio je Materu na listu top deset gradova 2018. godine uz bok puno većim gradovima poput Osla, Hamburga ili Canberre. Također, proglašen je Europskom prijestolnicom kulture za 2019. godinu. A što sve skriva neobična Matera, pročitajte u nastavku.


Od sramote Italije do hit-destinacije


Do pedesetih godina 20. stoljeća Matera je bila mjesto siromaštva, malarije i visokih stopa smrtnosti dojenčadi. Žitelji grada živjeli su u špiljama bez struje, vode ili kanalizacije. Međutim, od 1993. godine, kada se Matera našla na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine broj posjetitelja počeo je rasti, a mnoge su se špilje pretvorile u elegantne hotele i restorane.


Lunjajući ulicama


Najbolji način razgledavanja grada jest šetnja kroz drevne četvrti Sasso Barisano i Sasso Caveoso. Prošetajte uskim uličicama, popnite se kamenim stepenicama, otkrijte skrivena dvorišta i nenastanjene špilje. U šetnju se možete uputiti samostalno ili u pratnji lokalnog vodiča koji će vas uputiti u povijest, kulturu i običaje ovog živopisnog mjesta.


Otkrivajući špilje


S obzirom na to da je Matera jedno od najstarijih neprekinutih naseljenih mjesta u povijesti, još uvijek se mogu pronaći dokazi svakodnevnog života iz daleke prošlosti u špiljama. Ako vas zanima autentičan način života prosječne obitelji u špiljama tijekom 18. stoljeća, možete posjetiti Casa Grotta di Vico Solitario. Prosječna obitelj sastojala se od šest članova i domaćih životinja koje su također živjele u špiljama jer bi u suprotnom bile ukradene.

Matera - 2 Matera - 2 (Foto: Getty Images)


Drugi Betlehem


Crkve u Materi također se nalaze unutar stijena, a datiraju još od srednjeg vijeka. Unutar mnogih crkava mogu se vidjeti živahne freske. Svakako posjetite veličanstvenu katedralu iz 13. stoljeća koja se nalazi u srcu grada, baroknu crkvu San Pietro Caveoso i crkvu u stijeni Madonna de Idris. Zbog drevnog izgleda Matere koji podsjeća na „drugi Betlehem“ brojni su religijski filmovi snimani na ulicama grada. Među najpoznatijim filmovima jest Pasija, poznatog redatelja i glumca Mel Gibsona.


Spavanje u špilji


Ako želite autentično iskustvo spavanja u špilji, možete rezervirati smještaj u Hotelu Sassi, koji je smješten u zgradi čiji dijelovi datiraju iz 16. stoljeća. Također, poznati su špiljski hoteli L'Hotel In Pietra, smješten u bivšem samostanu iz 13. stoljeća, i hotel Il Belvedere, koji se nalazi se na dva kata i pruža jedinstveni panoramski pogled na grad.


Užitak za nepca


Tijekom posjeta restoranima ne zaboravite probati tradicionalno pripremljeni kruh za koji se smatra kako je najbolji u cijeloj Italiji. U lokalne delikatese uvrštava se još i pizza iz krušne peći, janjetina s ražnja, sušene crvene papričice i domaća tjestenina orecchiette. Sve navedeno odlično pristaje uz čašu crnog vina sorte aglianico.


Kako doći do Matere?


Za Materu se možete uputiti autobusom ili vlakom iz svih većih gradova u Italiji, međutim kao najbolju točku polazišta preporučujemo grad Bari. Tamo možete kupiti kartu za vlak za simboličnih pet eura u jednom smjeru, a vožnja traje sat i pol vremena. Također možete unajmiti automobil, no pripremite se za uske ulice i zabrane parkinga na ulicama u centru.


S obzirom na sve veću popularnost Matere, savjetujemo da što prije uđete u najudobnije cipele i zaputite se u istraživanje tog šarmantnog i misterioznog gradića dok prve velike grupe turista nisu preplavile ulice.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju