Blagdani su za nama, nova godina se raspakirala i sad je vrijeme da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo ublažili grešna ponašanja za blagdanskim stolom posljednjih tjedana. Sve one purice, odojci, krumpir i francuska salata ostavili su trag na rupicama u remenu, a šećer u mnogobrojnim kolačima polako, ali sigurno diže brojke na vagi. I dok će jedni od ovog tjedna prionuti klesanju figure u teretanama i fitnes centrima, sve kako bi zablistali na plažama ovog ljeta, drugi će se prepustiti opuštanju i detoksikaciji u wellnes centrima diljem Europe. A koje nam sve blagodati donosi boravak u wellnesu?

Opuštajuće masaže

Masaža ili umjetnost dodira prastara je terapeutska metoda koja blagotvorno djeluje na mišićni i živčani, limfni i hormonalni sustav te djeluje podjednako fizički i psihički opuštajuće. Postoji mnogo tehnika masaža, a svaka od njih ima specifični cilj.

Klasična masaža dijeli se na estetsku, rehabilitacijsku, sportsku i opuštajuću, a sve one razlikuju se po intenzitetu i rasporedu pokreta i dodira. I dok će se rehabilitacijska masaža koristiti nakon ozljeda i operacijskih zahvata radi što bržeg i kvalitetnijeg oporavka, estetska služi za omekšavanje kože i kao pomoć kod oblikovanja tijela.



Sama masaža snažno djeluje na zdravlje i raspoloženje, pogotovo ako se prakticira redovito. Ako patite od pretjeranog stresa, masaža je savršeni način kako biste uklonili napetost u mišićima koja se nakuplja pod djelovanjem stresnih situacija. A ako masažu kombinirate s eteričnim uljima, povećat ćete opuštajući učinak. Masažu su primjenjivali svi veliki narodi, a poznato je da su Kinezi i Indijci veliku važnost pridavali ljudskom dodiru. Jedno je sigurno, tehnike koje su se održale tisućama godina djeluju opuštajuće na ljudsko tijelo i pomažu u oporavku od bolesti i stresnih situacija.

Svijet sauna

I dok se neki počinju znojiti već na sam spomen sauna, drugi zapravo uživaju u vrućem i suhom zraku. No, što je malo vrućine u odnosu na blagotvorne učinke čišćenja organizma, opuštanja tijela i blagotvoran učinak na fizičko stanje čovjeka?

Sam boravak u sauni povećava temperaturu u tijelu što stimulira znojne žlijezde na dubinsko izlučivanje, čime se odstranjuju štetni toksini iz tijela. Boravak u sauni svojevrsni je trening srčanog mišića, naravno, ako ga kombinirate s kupanjem u hladnoj vodi. Naime, rast tjelesne temperature širi krvne žile, pojačava cirkulaciju i povećava broj otkucaja srca. Ulaskom u bazen s hladnom vodom, broj otkucaja smanjuje se, a takve nagle promjene temperature djeluju kao trening srčanog mišića i potiču jačanje kardiovaskularnog sustava.

Sauna je dobar način za borbu protiv depresije i nesanice. Izmjena vrućeg i hladnog zraka stimulira proizvodnju endorfina, harmona koji potiče sreću i dobro raspoloženje, a to se posebno očituje kroz opuštenost i smirenost. Sam boravak u sauni ojačat će vaš imunološki sustav, a isto tako ima čudotvoran učinak na kožu.

Ako svemu tome pridodate i mogućnost kupanja u bazenima s termomineralnom vodom, onda znate da ste učinili sve što je u vašoj moći kako biste pomogli svojem tijelu da se što brže oporavi od blagdanskog stresa. I? Gdje ćete na postblagdansku detoksikaciju? Pregršt zanimljivih ponuda pronaći ćete ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju