Blagdani su za nama, nova godina se raspakirala i sad je vrijeme da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo ublažili grešna ponašanja za blagdanskim stolom posljednjih tjedana. Sve one purice, odojci, krumpir i francuska salata ostavili su trag na rupicama u remenu, a šećer u mnogobrojnim kolačima polako, ali sigurno diže brojke na vagi. I dok će jedni od ovog tjedna prionuti klesanju figure u teretanama i fitnes centrima, sve kako bi zablistali na plažama ovog ljeta, drugi će se prepustiti opuštanju i detoksikaciji u wellnes centrima diljem Europe. A koje nam sve blagodati donosi boravak u wellnesu?

Opuštajuće masaže

Masaža ili umjetnost dodira prastara je terapeutska metoda koja blagotvorno djeluje na mišićni i živčani, limfni i hormonalni sustav te djeluje podjednako fizički i psihički opuštajuće. Postoji mnogo tehnika masaža, a svaka od njih ima specifični cilj.

Klasična masaža dijeli se na estetsku, rehabilitacijsku, sportsku i opuštajuću, a sve one razlikuju se po intenzitetu i rasporedu pokreta i dodira. I dok će se rehabilitacijska masaža koristiti nakon ozljeda i operacijskih zahvata radi što bržeg i kvalitetnijeg oporavka, estetska služi za omekšavanje kože i kao pomoć kod oblikovanja tijela.Sama masaža snažno djeluje na zdravlje i raspoloženje, pogotovo ako se prakticira redovito. Ako patite od pretjeranog stresa, masaža je savršeni način kako biste uklonili napetost u mišićima koja se nakuplja pod djelovanjem stresnih situacija. A ako masažu kombinirate s eteričnim uljima, povećat ćete opuštajući učinak. Masažu su primjenjivali svi veliki narodi, a poznato je da su Kinezi i Indijci veliku važnost pridavali ljudskom dodiru. Jedno je sigurno, tehnike koje su se održale tisućama godina djeluju opuštajuće na ljudsko tijelo i pomažu u oporavku od bolesti i stresnih situacija.

Svijet sauna

I dok se neki počinju znojiti već na sam spomen sauna, drugi zapravo uživaju u vrućem i suhom zraku. No, što je malo vrućine u odnosu na blagotvorne učinke čišćenja organizma, opuštanja tijela i blagotvoran učinak na fizičko stanje čovjeka?

Sam boravak u sauni povećava temperaturu u tijelu što stimulira znojne žlijezde na dubinsko izlučivanje, čime se odstranjuju štetni toksini iz tijela. Boravak u sauni svojevrsni je trening srčanog mišića, naravno, ako ga kombinirate s kupanjem u hladnoj vodi. Naime, rast tjelesne temperature širi krvne žile, pojačava cirkulaciju i povećava broj otkucaja srca. Ulaskom u bazen s hladnom vodom, broj otkucaja smanjuje se, a takve nagle promjene temperature djeluju kao trening srčanog mišića i potiču jačanje kardiovaskularnog sustava.

Sauna je dobar način za borbu protiv depresije i nesanice. Izmjena vrućeg i hladnog zraka stimulira proizvodnju endorfina, harmona koji potiče sreću i dobro raspoloženje, a to se posebno očituje kroz opuštenost i smirenost. Sam boravak u sauni ojačat će vaš imunološki sustav, a isto tako ima čudotvoran učinak na kožu.

Ako svemu tome pridodate i mogućnost kupanja u bazenima s termomineralnom vodom, onda znate da ste učinili sve što je u vašoj moći kako biste pomogli svojem tijelu da se što brže oporavi od blagdanskog stresa. I? Gdje ćete na postblagdansku detoksikaciju? Pregršt zanimljivih ponuda pronaći ćete ovdje.