Talijanska kuhinja je vrlo raznolika, nudi bogatstvo okusa i mirisa, te se ponosi kvalitetnim i svježim namirnicama. Karakteriziraju ju autohtoni proizvodi poput pršuta, parmezana, sira mascarpone, balzamičnog octa, maslinovog ulja, vina Chianti, Barolo i Prosecco kao i zamamnih tjestenina, rižota i pizza.

U izvornoj talijanskoj kuhinji od sljedećeg će tjedna moći uživati i svi posjetitelji fine dining bistroa Barbieri's (Ivana Tkalčića 90), gdje će od 20. do 26. 11. gostovati slavni talijanski chef Marco Sasso. Chef Sasso posljednjih desetak godina živi i radi u Velom Lošinju, gdje je otvorio odlični restoran Bora Bar.

U Hrvatsku se zaljubio na prvi pogled, a karijeru je gradio u Americi gdje je vodio vlastiti restoran La Tartuferia i pritom zaradio nadimak ''Truffle freak''. Naime, Sasso je veliki poznavatelj i zaljubljenik u gljive, posebice tartufe, a njegovo jelo s potpisom ''Ricotta gnochi s tartufima'' svojedobno je proglašeno najboljom tjesteninom New Jerseyja. Marco Sasso kuhat će u fine dining bistrou Barbieri's Marco Sasso kuhat će u fine dining bistrou Barbieri's (Foto: Sanja Jagatić i Bojan Zibar)

Za vrijeme svog gostovanja u Barbieri's, chef Sasso predstavit će jelovnik od tri slijeda prepun sjajnih, aromatičnih i ambicioznih okusa. Za predjelo je pripremio dvije inačice carpaccia od jadranske tune; prvi s dodatkom korijena celera i svježeg crnog istarskog tartufa, a drugi sa sušenim rajčicama i svježim origanom.

Za glavno jelo osmislio je nekoliko vrhunskih jela s domaćom tjesteninom; tagliatelle s vrganjima, špageti butarga s tikvicama julienne, bucatini alla matriciana s toskanskim guancialeom, tagliolini s jadranskom hobotnicom te mix ravioli i gnocchi od skute sa svježim crnim istarskim tartufom, dok će za desert pripremiti vlastitu verziju zasigurno najpopularnije talijanske slastice – tiramisua.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju