Iako se mnogima tako čini, Manchester nije poznat samo po nogometu. Ovaj grad umnogome je zadužio svijet, a dovoljno je spomenuti kako je bio jedno od središta industrijske revolucije. Tekstilna industrija bila je toliko jaka da se Manchester može pohvaliti kako je postao prvi industrijalizirani grad na svijetu. No, grad nije poznat samo po industriji, već je dao i pregršt velikih glazbenih imena, ali o njima nešto kasnije…

Kako do Manchestera?

Vrlo jednostavno. Nekad ste morali najprije do Heathrowa, pa hvatati vlak za Manchester (srećom ide svako malo), ali pojavom niskobudžetnih aviokompanija za tim više nema potrebe. Naime, Manchester je zahvaljujući Ryanairu direktno povezan sa Zadrom, pa eto, tko voli, nek izvoli…

Gdje ću spavati?

U Engleskoj smještaj nikad nije jeftin, ali srećom, u Manchesteru smo iskopali nešto povoljno. Hostel YHA ukupno ima 37 soba, od čega 34 otpada na višekrevetne, dok su ostale tri dvokrevetne. I te dvokrevetne su povoljne (za engleske uvjete) i u njima soba stoji 37 funti noć. Oni koji hoće nešto bolje, morat će izdvojiti npr. 89 funti za noćenje u hotelu Malmaison.

Gdje zadovoljiti osnovne životne potrebe? (čitaj: jelo i piće)

Hranu u 'industrijskom' stilu dobit ćete u Manchester House. Oni imaju izvrsnu mogućnost iskušavanja mnogo razne hrane, pa ćete slijed od čak 15 jela platiti 95 funti. Ukoliko ste više okrenuti drugim kuhinjama, svakako svratite u kinesku četvrt i ušećite u restoran Yuzu, koji je sjajni japanski restoran. Što se tiče dobre kapljice, preporuka je svakako Albert's Schloss.

Sport

Svi koji vole sport, posebno nogomet, ovdje će doći na svoje. Iako City zadnjih godina lagana sustiže United zbog enormnih ulaganja arapskih vlasnika, 'Crveni vragovi' i dalje su glavni u gradu. Stoga, ako više volite crvenu od plave (i pritom ne mislimo na politiku), posjetite svakako Old Trafford, i saznajte sve o bogatoj povijesti Manchester Uniteda.

Kulture žedni

Smiths, Joy Division, New Order, Oasis… Dovoljno? Radi se o grupama koje su u Manchesteru napravile prve korake. Ukoliko imate sreće, na dobar koncert naići ćete u Manchester Areni, ogromnoj koncertnoj dvorani (21 tisuća gledatelja!). Oni željni ozbiljnije glazbe uvijek mogu posjetiti opernu kuću, a svim ljubiteljima plesa preporučamo odlazak u Dancehouse. Jasno, i Manchester se drži tradicije po kojoj je većina muzeja u Engleskoj besplatna, pa vam se stoga isplati otići u Whitworth Gallery i razgledati najveću kolekciju tekstila u Velikoj Britaniji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju