Vjerojatno dobar dio vas Džibuti nije ni čuo, a i ako jeste, dobre su šanse da ste samo odmahnuli rukom i rekli 'ma, to je negdje u Africi'. E pa ta država planira postati ni manje ni više nego novi Dubai.

Nemoguće, kažete? U tom slučaju malo guglajte i pronađite fotografije Dubai prije pedesetak godina pa ćete vidjeti što, plan i program, ali i bogatstvo i ulaganja, mogu napraviti od grada ili države…

Realizacija plana zamišljena je za 20 godina, tako da se cijeli ovaj projekt naziva 'Džibuti 2035.' Do sedamdesetih godina kad je bila francuska kolonija, ova zemlja je bila nerazvijena, no od tad koristi svoj strateški značaj pa je tako postala jedna od najvećih i najznačajnijih luka na svijetu.



U usporedbi s Dubaijem, i krajolik Džibutija je gotovo isti, pa ova zemlja nije pogodna za agrikultura. Stoga joj ostaje jedino ulaganje u infrastrukturu, a na takve projekte će se u okviru plana uložiti ogromnih 19 milijardi dolara. Najvažnija stvar za turiste bit će novi aerodrom, trideset puta veći od postojećeg. Trenutačno zemlja svake godine bilježi posjetu dva milijuna turista s afričkog kontinenta.



Što se tiče želje za dolaskom turista, ne bi nas čudilo ni da plan uspije, jer Džibuti ima štošta ponuditi. Primjerice, iznimno je atraktivno jezero Assal, koje je ujedno i najniža točka Afrike (155 m ispod razine mora) ali i najslanija svjetska površina. Temperature ovdje dostižu nevjerojatnih 57 celzijevaca (tko voli, nek izvoli), a voda je deset puta slanija nego u bilo kojem oceanu! Ovo mjesto izgleda impresivno, a količina soli uz obalu zainteresirati će svakog posjetitelja.



Posjeta su vrijedi još i glavni grad, Djibouti City, ali i Tadjouru, jedan od najstarijih gradova Afrike poznat po vrlo specifičnoj arhitekturi. U blizini se nalaze i dva vulkana, Manda Inakir koji je zadnji put eruptirao prije osamdesetak godina i ugasli Mousa Ali.

Naravno, s obzirom da je Džibuti 'morska' zemlja, ovdje vam se u izobilju nude morske aktivnosti poput kupanja, podvodnog ribolova, ronjenja… Obala uz Crveno more duga je više od 300 kilometara i privući će svakog tko voli morske radosti.

Sve u svemu, nadamo se kako će plan 'Džibuti 2035.' Uspjeti, jer je prava šteta da jedna ovako lijepa zemlja ostane neotkrivena i nepoznata svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju