Lagana voćna torta svake je godine apsolutni je hit na rođendanima usred ljeta. Uz ovaj hrvatski klasik kad je riječ o popularnosti uz 'rame' odnosno kalup stoji joj torta od sira u kombinaciji s bobičastim voćem. Jednu takvu varijaciju donosimo vam danas u obliku tortica od sira ukrašenih bobičastim voćem i listićem mente.

Ne samo da oduševljavaju okusom već i uljepšavaju svaki rođendanski stol ili pak ljetnu 'čajanku'. Elegantne, vesele i lagane, oduševit će sve prisutne, a posebno djecu.

Sastojci:

Za košarice od prhkog tijesta:

1 šalica brašna
1 šalica mljevenih keksi
1 šalica maslaca sobne temperature
Žlica kiselog vrhnja
1 jaje

Za kremu:

500 ml slatkog vrhnja
500 g krem sira (mascarpone, skuta…)
250 g bijele čokolade
1 vrećica želatine
4 žlice hladne vode
Bobičasto voće (maline, borovnice…) i menta za dekoraciju

Priprema:

1. Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka. I ostavite ga u hladnjaku barem pola sata.

2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Razvaljajte tijesto na debljinu pola centimetra i širom šalicom ili modlicom izrežite krugove koje potom prislonite uz kalupe za muffine.

3. Pecite košarice oko 15 minuta ili dok ne porumene te ih pustite neka se ohlade.

4. U posudi pomiješajte želatinu s 4 žlice hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri, a za to vrijeme otopite bijelu čokoladu.

5. Istucite 400 ml slatkog vrhnja u šlag, a ostalih 100 sjedinite sa želatinom koju zagrijavate, a potom umiješate sa slatkim vrhnjem, pa odmah s krem sirom te svemu dodajte i bijelu čokoladu. Miješajte dobro da se sve sjedini.

6. Kremom napunite košarice, ostavite ih neka se malo ohlade pa potom ukrasite bobičastim voćem i mentom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju