Norveški zatvor u Haldenu ima oko 250 zatvorenika. Gotovo polovica počinila je nasilne zločine poput ubojstava ili napada. Trećina je osuđena za prodaju ili krijumčarenje droge. No kako bi im pošlo za rukom vratiti ih u društvo kao nove ljude, Norvežani su osmislili potpuno drukčiji koncept zatvora.

Oni smatraju da osveta ne daje dobre rezultate te da je rehabilitacija ključna za izgradnju nove ljestvice moralnih vrijednosti. Zbog izgleda i sadržaja koji nudi –Halden se smatra i najhumanijim zatvorom na svijetu. Izgrađen je usred šume, a i unutar zidova ima drveća, neravnih površina, šumskog voća koje nesmetano raste.

Ćelije imaju krevet, mali hladnjak, policu za knjige, televizor, stol te vlastitu kupaonicu s tušem i umivaonikom. Zatvorenicima je na raspolaganju i trgovina prehrambenih proizvoda pod nazivom “Justisen” (pravda) u kojoj zatvorenici mogu kupiti sve što im je potrebno za kuhanje, bilo da žele sami nešto pojesti ili počastiti „kolege“.

Halden - 3 Halden - 3 (Foto: Profimedia.hr)

Tu je i dobro opremljen glazbeni studio, čiji naziv na engleskom zvuči sjajno (Criminal Records), kao i vrt, soba za molitvu, teretana, knjižnica, prostorija s računalima, kućica za posjete i još mnogo toga. U zatvorskoj školi zatvorenici mogu dobiti odgovarajuće obrazovanje tijekom izdržavanja kazne, a u slobodno vrijeme igraju računalne igre s čuvarima, vježbaju jogu, sviraju klavijature ili gitaru ili se bave lončarstvom.

Tijekom dana stražari se često druže s zatvorenicima, bilo na kavi i pecivima ili odbojci. Mnoga područja nemaju nadzorne kamere, a zatvorenici se u određenoj mjeri mogu slobodno kretati.

Glory Hole - 2 Putovanja Divovski odvod: Bez najave usisava sve što se nađe na putu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju