Kada je Napoleon osvojio Dalmaciju i ukinuo Dubrovačku Republiku, francuska vojska je zaposjela otok Korčulu. Otok je pripojen Kotaru Dubrovnik, a kako je francuska vladavina u Dalmaciji trajala tek devet godina, 1811. otok Korčula prelazi u ruke Engleza.


Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih - francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke. Kako to obično biva, rodila se ljubav koja je morala biti prekinuta. Odlaskom francuske vojske, odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući riječi "n'ublie" (ne zaboravi). Vojnik je otišao, otišla je francuska vladavina, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je lumblija ostala zauvijek. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi "n'ublie", njoj su zazvučale kao lumblija, ali je poruka bila jasna i nije postojala nikakva jezična barijera. Amerikanci bi od toga napravili blockbuster, a mi imamo Dane lumblije!


Lumblija se spravlja od posebnih sastojaka, koji se počinju pripremati i sakupljati u ljeto. Sadrži bademe, orahe, suhice, naranču, limun, varenik... Vrijeme kada se lumblija peče je početkom studenog. Poznat je veliki egzodus Blaćana u Australiju i zemlje Južne Amerike. Te su veze do danas ostale vrlo jake, pa su česti paketi koji sadrže lumbliju i putuju iz rodnog Blata u razne dijelove svijeta.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji. Svake godine u Blatu, u spomen na ovu predivnu legendu ali i očuvanje blatske tradicije i običaja te ususret blagdana Svih Svetih i Dana župe Blato, održava se na mjesnoj Plokati u okrilju stare ljepotice, blatske lože, izložba, blagoslov i degustacija tradicionalnih blatskih lumblija, koje pripravljaju učenici Srednje škole Blato, pod vodstvom svojih profesora i roditelja. Jedinstveno cjelovečernje završno gastro događanje na kojem posjetitelji imaju prilike degustirati lumbliju, uživati u klapskoj pjesmi, sami sudjelovati u glasanju za najbolje te ponijeti slatki suvenir iz Blata, ove se godine odvija 30. listopada, pa ne propustite navratiti ako ste u blizini. I dobar vam tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju