Ono što je trebala biti samo još jedna ekskluzivna večera za putnike prvog razreda najpoznatijeg svjetskog broda Titanica postala je tema koja zaokuplja generacije i fragment povijesti najveće pomorske tragedije koja se dogodila prije više od 100 godina.

Sve vezano za potonuće Titanica, koji je svoju prvu plovidbu završio 15. travnja 1912. godine na dnu Atlantskog oceana, danas postiže jako visoku cijenu pa je tako kolekcionare i povjesničare zaintrigirao pronađeni jelovnik luksuzne večere koja je prethodila nesretnom danu.

Bogati putnik prve klase Abrahamo Lincoln Salomon prije nego li se ukrcao u čamac za spašavanje, u kojem je spas pronašlo samo 12 ljudi, iako je mogao primiti 40 osoba, ponio je sa sobom jelovnik, a svojim je potezom zainteresirao brojne osobe koje će za povijesni komad papira licitirati 30. rujna. Procjenjuje se da bi jelovnik mogao dostići cijenu od čak 70 tisuća dolara.

U trendu Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Pašta fažol Sa sastojcima iz špajze Pašta fažol: Recept za legendarno talijansko jelo koje se radi "ni od čega" Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Posljednja večera na Titanicu bila je zaista raskošna i bogata pa su tako odabrani mogli uživati u cijelom nizu specijaliteta. Iz današnje perspektive mogli bi biti sitničavi pa kazati kako je jelovnik ipak bio klasičan, ali s obzirom da se radi večeri koja se održala prije više od stoljeća usred ničega mislimo da bi i bez tragedije, na račun same hrane ostala dugo u pamćenju mnogih.

Na meniju se našlo nekoliko jela od piletine, usoljena govedina s povrćem i knedlama, ovčetina na roštilju, krumpiri na sto načina, puding, kolač od jabuka, fileti romba, losos, škampi, inćuni, haringe, srdele. Za svoje goste kuhinja Titanica pripremila je i rosbif, teletinu, razne vrste šunke, umak bolognese, jezik bika, cijeli niz sireva, a sve su to zalijevali jednim od najboljih piva tog doba, koje su dopremili izravno iz Münchena.