Koliko god suludo zvuči, turisti u Veneciji mogli bi „pobrati“ visoku novčanu kaznu za sjedenje na mjestima koja za to nisu predviđena. To je još jedna nova kazna, no ova se čini prilično bizarnom.

Zamislite, hodate Venecijom, trošite, obilazite i poželite sjesti negdje sa strane. Op, eto i komunalnog redara koji vam donosi, vjerovali ili ne, uplatnicu na 500 eura. Takvom kažnjavanju zapravo je cilj učenje turista pristojnosti, jer u Veneciji smatraju da je njihovo ponašanje često krajnje neprihvatljivo.

Ideja koju je predložio gradonačelnik Luigi Brugnaro na dnevnom redu za glasanje naći će se u listopadu, a s obzirom na to da gradonačelnik ima većinu, vrlo će vjerojatno biti i prihvaćena. Ovo je samo jedna u nizu novih zabrana. U svibnju je zabranjeno otvaranje novih objekata brze prehrane, a za Praznik rada gradske vlasti došle su na udar mnogih jer su pokušale prilikom proslave razdvojiti lokalce od turista.

U međuvremenu, doneseno je i ograničenje veličine kruzera koji može uploviti, a davnih je dana još zabranjeno sjedenje na mostu Rialto i Trgu sv. Marka. Ipak, sa zabranama se ne slažu svi, pa tako jedan Venecijanac smatra da se zabranjuju krive stvari.

„Nedostatak poštovanja nije kad mladi nemaju previše novca, pa kupe sendvič i sjednu ga pojesti na nekim stepenicama. Ako zbilja žele poštivati Veneciju, neka za početak donesu ograničenje broja stanova i apartmana koji se mogu iznajmljivati turistima“, zaključio je priču Tommaso Cacciari.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju