S namjerom da zaštiti svoj čudesni centar grada i okrene se bogatijim turistima, Amsterdam je spreman podići turističku taksu na 10 Eura za noć!

Trenutačno, turisti plaćaju 5 posto od iznosa sobe za turističku taksu, dogodine taj iznos raste na 6 posto, no gradsko vijeće razmišlja i o uvođenju dodatne fiksne takse koja bi iznosila 10 eura na noć, a sve u interesu zaštite grada, koji zadnjih godina turisti sve više i više posjećuju. Ovaj plan bi mogao donijeti dodatnih 150 milijuna Eura u gradsku blagajnu.

Amsterdam, koji ima nešto više od 800 tisuća stanovnika, posljednjih se godina suočio s velikim rastom turizma. Prošle godine ga je tako posjetilo 16 milijuna ljudi, a zadnjih pet godina broj posjetitelja svake godine naraste za milijun. Procjene govore kako će brojka ovim tempom narasti uskoro na 23 milijuna.

Začetnik ove ideje gradski je vijećnik Udo Kock, koji je dao i svoje viđenje za povećanje takse: „Želimo privući ljude koji ostaju nekoliko noći, razgledavaju muzeje, troše u restoranima, a cilj nam je i smanjiti broj onih koji dođu na vikend, pojedu hranu na ulici i potom lutaju Crvenom četvrti“. Iz ovoga možemo zaključiti kako se glavni grad Nizozemske odlučio okrenuti bogatijim gostima.

Stanovnici Amsterdama ranije su ove godine prosvjedovali zbog rasta cijena stanovanja u gradu, a što je direktno vezano uz turističku potražnju. Jedan od odgovora je i ovo, planirano podizanje takse, tako da bi nizozemska prijestolnica uskoro mogla postati preskupa za sve goste s manjim budžetom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju