Zagađenost velikih svjetskih metropola odavno je tema koja zabrinjava. Dodajte tomu globalno zatopljenje i ogroman broj vozila koje zagađenju itekako pridonose i između ostalog iznad velikih gradova zagospodarit će smog. No, čini se kako je London našao način da bar malo popravi situaciju...

Kako pišu britanski mediji, imajući u vidu veliku zagađenost u gradu, londonske vlasti odlučili su postaviti CityTree klupe ispred trgovina s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glass House, koja se nalazi u neposrednoj blizini Piccadillyja.



Klupa, koja je odmah dobila nadimak „zelena“ spojena je na internet, te pokazuje podatke o kvaliteti zraka i vode, temperaturi te vlažnosti tla. Radi pomoću mahovine i sličnih biljaka koje uklanjaju štetne tvari iz zraka. Klupa sadrži solarne ploče pomoću kojih dobiva energiju, a izrađena je od čvrstih materijala kako se neki divljaci s njom slučajno ne bi poželjeli „obračunati“.

Prema podacima njemačke firme koja je zaslužna za proizvodnju, klupa djeluje poput 275 pravih stabala te na taj način godišnje može isfiltrirati do 265 tona ugljičnog dioksida i drugih čestica.

Nadajmo se kako će klupe zaživjeti i u drugim gradovima, jer u vremenima kad se borimo s lošim zrakom, zelene klupe svakako se čine rješenjem koje će nam pomoći u očuvanju planete.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju