The Speeder nije prvi leteći motor, ali trebao bi biti najbrži na tržištu. Američka kompanija JetPack Aviation otkrila je da razvija leteći motor čije je ime nadahnuto popularnim serijalom Star Wars, a koji će moći postizati maksimalnu brzinu od 240 kilometara na sat.

Ovaj leteći motor koristit će četiri turbomlazna motora kako bi se vinuo u zrak. Sama konstrukcija bit će teška oko 105 kilograma, a na njemu će se moći voziti osoba teška do 109 kilograma koja ima dozvolu za letenje.
Bez dozvole za letenje proći će one osobe koje kupe ultralaku verziju The Speedera, a koji će ići (tek) 60 kilometara na sat.

Speeder je posudio ime iz Star Warsa Speeder je posudio ime iz Star Warsa (Foto: Profimedia.hr)

Kompanija je priznala kako će napraviti samo 20 letjelica za civilnu upotrebu, nakon čega će se posvetiti razvijanju za vojne svrhe te za vladu. Cijena The Speedera bit će 380.000 američkih dolara, odnosno oko 2,5 milijuna kuna.

Trenutno se primaju rezervacije za motor u iznosu od 10.000 dolara, odnosno 65.000 kuna.

Prema riječima Davida Maymana, direktora JetPacka, prvi prototip Speedera trebao bi biti završen kroz 14 mjeseci, a isporuke letjelica trebale bi krenuti tijekom 2021. godine.

Kako bi trebao izgledati The Speeder, provjerite u našoj fotogaleriji te u videu na YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju