1. Naribana cvjetača
Cvjetača je odličan izvor vitamina K, a uz to riječ je o fleksibilnoj namirnici od koje se može napraviti i zdravija alternativa riži s manje količine ugljikohidrata. Dovoljno je svježu glavicu naribati na sitne komade, pa tako dodati povrću, mesu, juhama ili drugim jelima u koja bismo dodavali zrna riže.

2. Kvinoja
Kvinoja je usjev nalik na pšenicu, a bogata je bjelančevinama, željezom, kalijem te prehrambenim vlaknima koji smanjuju kolesterol, pospješuju probavu i blagonaklono djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Lako se kuha, a može se koristiti za pripremu slanih, ali i slatkih jela.

3. Bijela leća
Isprobajte skuhati "rižoto" od bijele leće. Zamijenite Arborio zrna ovom zdravom namirnicom, koja se brzo termički obrađuje, a bogata je bjelančevinama. Najbolje od svega što nećete žrtvovati kremoznost "rižota" ako ga skuhate s ovom neobičnom alternativom.

Sarma od purećeg mesa i ječma Sarma od purećeg mesa i ječma (Foto: Stockfood)

4. Pir
Pir ili prapšenicu odlikuje orašasti okus koji jamči nezaboravno gastronomsko iskustvo. Riječ je o namirnici koja obiluje bjelančevinama, prehrambenim vlaknima željezom i magnezijem. Imajte na umu da sadrži gluten te se nikako ne preporučuje osobama koje pate od celijakije.

5. Ječam

Orašasti okus i konzistencija nalik na tjesteninu čini ječam odličnom zamjenom za rižu u svim jelima u kojima se inače koristi ta namirnica. U stotinu grama ječma skriva se i oko 15 grama prehrambenih vlakana, zbog čega se preporučuje osobama koji imaju probavne teškoće, a osobito imaju problema sa zatvorom.

6. Bulgur
Bulgur je korisna namirnica jer se brzo sprema, a obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminom B, željezom, fosforom i manganom. Ove sitne granule zdravlja mogu se spremiti na različite načine, a u kombinaciji s voćem, medom i orašastim plodovima pretvaraju se u fini desert.

7. Zobene pahuljice
Iako se obično koristi u slanim jelima, riža zna biti zvijezda i nekih slastica. Ako želite, primjerice, napraviti slatki puding, umjesto riže upotrijebite zobene pahuljice. Tekstura jela bit će gotovo identična, ali ćete dobiti dodatan izvor bjelančevina i prehrambenih vlakana.

Zimska čarolija zaštićenog mjesta u Hrvatskoj po kojem su nekoć hodali dinosauri Rt Kamenjak Rt Kamenjak - 12 Rt Kamenjak - 11 +8 Rt Kamenjak - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju