Puno puta razmišljao sam o krstarenju, ipak je to najlakši način kako u jednom potezu obići najviše mjesta i najviše toga doživjeti. Noću putuješ, danju luduješ. Ima li bolje opcije od toga?

Ali uvijek kada sam razmišljao o krstarenju uvijek me to krstarenje vuklo prema van, van granice naše države, i nikada nisam baš previše razmišljao o tome da bi se krstarenje moglo 'odraditi' i po našoj obali. A kad malo bolje razmislim pa zar nemamo mi jednu od najljepših obala na svijetu? Zar naši gradovi nisu jedni od najposebnijih i najljepših na svijetu?

Pa zar mediteranska kuhinja nije jedna od najboljih i najzdravijih kuhinja na svijetu? Naravno, sve to a i puno više pruža nam naš Jadran. Pa zašto onda ove godine ne biste odabrali krstarenje Jadranom za svoj savršeni odmor?


Krstarenje sjevernim Jadranom

Opatija – Krk – Rab – Zadar – Molat – Mali Lošinj – Cres – Opatija.

Ovo je tura koja će vam omogućiti da istražite sjeverni dio Jadrana, a sve što vam treba je nekoliko ljetnih majica, kupaći kostim i puno dobre volje kako bi proveli sedam nezaboravnih dana krstareći sjevernojadranskim otocima.

Ovo je tura koja će vam omogućiti da istražite sjeverni dio Jadrana, a sve što vam treba je nekoliko ljetnih majica, kupaći kostim i puno dobre volje Brigu o vama vodit će kapetan i posada broda, vi se samo morate izležavati na suncu, kupati i istraživati dubine kristalno plavog Jadrana. Svake večeri moći ćete kušati lokalne specijalitete u restoranima novih luka, a prije toga istraživati stare gradove i povijesne zanimljivosti otoka kraj kojih ćete se usidriti.

Krstarenje kreće iz Opatije, a odmah nakon polaska poslužit će vam brodski ručak. Nakon kratkog zaustavljanja i kupanja nastavljate svoju plovidbu prema otoku Krku, najvećem jadranskom otoku. Na Krku noćite u luci, a prije noćenja imat ćete priliku večerati u jednom od lokalnih restorana. Nakon otoka Krka krenut ćete prema Rabu.

Rab je predivan otok a istoimeni grad jedan je od najljepših srednjevjekovnih, zidinama opasanih gradova za istraživanje. Nakon spavanja u Rabu isplovljavate prema otoku Pagu gdje ćete se upoznati sa slavnom Paškom čipkom, ali i sirom. Nakon upoznavanja s povijesti čipke krećete na put prema Zadru.

Zadar je jedan od naših najpoznatijih obalnih gradova, a stoljećima je slovio kao metropola regije. Najpoznatiji je po crkvi sv. Donata koja dominira vizurom grada. Nakon istraživanja Zadra kreće se u istraživanje okolnih otoka. Ovaj dio Jadrana je jako razveden i prepun malenih otoka koji su naseljeni još od rimskih vremena a posebno se ističu po usamljenim pješčanim plažama. Večer ćete provesti na Malom Lošinju.

Mali Lošinj veoma je popularan tijekom ljetnih mjeseci pa ćete bez problema moći izgubiti se u masi turista. Od Lošinja kreće se prema Opatiji, ali ćete još jednu noć provesti na otoku Cresu. Zanimljivo je da su otok Cres i Lošinj nekada bili jedan otok ali su ih stari Rimljani razdvojili prokopavši kanal na najužem dijelu. Nakon noćenja u luci gradskoj luci grada Cresa i doručka na brodu zaplovit ćete natrag prema Opatiji. Dolazak u luku predviđen je u kasnim popodnevnim satima.

Krstarenje splitskiim arhipelagom

Split – Milna – Bol – Jelsa – Vis – Stomorska – Split.

Tura koja će vam pružiti više privatnosti nego bilo koja druga. Zamislite si koliko se skrivenih uvala i pješčanih plaža krije u splitskom arhipelagu. Pijesak koji samo čeka da ga zagazite i počnete se sunčati na njemu.

Krstarenje kreće iz Splita, točnije iz gradske luke odakle plovite do jedne od mnogih uvala na otoku Braču gdje ćete imati prvo kupanje. Nakon kupanja i hvatanja sunca krećete prema luci Milina gdje ćete prenoćiti na brodu. Nakon lude noći i kratkog spavanja slijedi doručak i isplovljavanje prema jednoj od najljepših plaža - Zlatni rat u Bolu.

Zamislite si koliko se skrivenih uvala i pješčanih plaža krije u splitskom arhipelagu Ovdje ćete imati ručak a nakon ručka krećete prema Hvaru koji ćete istraživati kako biste pronašli skrivenu uvalu u kojoj ćete se opuštati i okupati. Nakon popodneva slijedi odlazak u luku Jelsa gdje ćete prenoćiti. Zbog predivnog izlaska sunca doručak na Jelsi je jedan od najljepših na cijelom Jadranu.

Odavde krećete prema otoku Visu gdje ćete ručati, kupati se, ludovati i naravno za kraj prespavati na brodu u luci. Jednom kada ste oplovili Vis red je da se prepustiti Šolti i istražite otok koji slovi kao jedan od onih otoka koji ima najviše skrovitih uvala i najljepših plaža za kupanje.

Ovdje imate cijeli dan za uživanje, a nakon ručka na brodu i još malo izležavanja na plaži, usidrit ćete se u luci gdje ćete prespavati da biste se idući dan vratili prema Splitu.


Krstarenje srednjom i južnom Dalmacijom

Split – Makarska – Mljet – Dubrovnik – Pelješac – Korčula – Hvar – Split

Ako bi se mogla birati tura Jadranskim morem koja uključuje najprepoznatljivije atribute Hrvatske turističke ponude onda bi to bila ova. Ova ruta čini krunu hrvatske turističke ponude i po kojima je Hrvatska poznata širom svijeta.

Na put se kreće iz Splita. Iz Dioklecijanovog grada krećete dalje prema jugu, na put gdje ćete imati prilike s morske strane vidjeti i doživjeti neke od najljepših gradova i otoka Hrvatske obale. Makarska rivijera sama po sebi je predivna. Sama vožnja po Jadranskoj magistrali pruža spektakularne prizore zbog kojih staje dah, a sada si zamislite kakvi prizori se pružaju s morske strane.

Ako bi se mogla birati tura Jadranskim morem koja uključuje prepoznatljive atribute Hrvatske turističke ponude onda bi to bila ona po južnoj Dalmaciji Od Makarske se kreće prema Mljetu. Mljet je po mnogima jedan od najljepših i najšumovitijih hrvatskih otoka, a svakako najatraktivniji biser Mediterana. Ovdje ćete imati prilike istražiti skrivene tajne otoka i okupati se u nekim od najskrovitijih plaža na Jadranu.

S Mljeta se kreće prema Dubrovniku. Dubrovnik se isplati vidjeti sa dvije strane. Jedna je s kopna, s brda Srđ s kojeg se pruža pogled na grad koji se doima kao da je ispružen kao na dlanu. Drugi pogled na grad je onaj s morske strane. Nema ljepšeg pogleda na Dubrovačke zidine od onog kada se nalazite točno ispod njih, promatrajući kako valovi oplakuju hridi na kojima ponosno stoje.

Nakon dana i noći proveden u Dubrovniku kreće se prema poluotoku Pelješcu. Pelješac je najpoznatiji po tome što je taj poluotok, točnije lokalitet Dingač, najbolji položaj za uzgoj vinove loze. S morske strane imati ćete prilike vidjeti kako izgleda uzgoj vinove loze na jednim od najstrmijih vinorodnih položaj u Hrvatskoj.

S Pelješca se kreće se prema Hvaru. Hvar je destinacija svjetska glasa koju svake godine posjeti sve veći broj stranih turista, ali i slavnih osoba. Savršeno mjesto za partijanje, ali i upoznavanje novih ljudi iz svih dijelova svijeta. Isto tako Hvar je poznat i po mnogim skrivenim uvalama u kojima možete nesmetano istraživati biserne dubine Jadranskog mora.

Nakon Hvara plovidba se nastavlja natrag prema Splitu i prema splitskoj luci. Cijela tura traje sedam dana.
 

 

 

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju