Vožnja vlakom između Doruda i Andimeshka jedno je od najljepših putovanja vlakom koje ćete ikada doživjeti. Vlak prolazi kraj kamenih kanjona i riječnih dolina, povremeno stajući u malim selima od kojih neka imaju samo 10-ak kuća. Ako vas vuče zapadni Iran, onda je ova vožnja idealna za vas.

Željezničkim tračnicama upoznavati svijet jedna je od mnogih želja svjetskih putnika. Sjesti u vlak i dopustiti da vas odvede u nepoznato, bez da imate utjecaj na to, posebno je iskustvo. Vožnja vlakom od Doruda do Andimeshka iskustvo je samo po sebi, a mnogobrojni časopisi svrstali su je na popis vožnji vlakom koje se moraju doživjeti.

Vlak prolazi kroz lijepe i udaljene riječne doline, ali i planinske vrhove. Kako se ne bi previše penjali u vis, vlak prolazi kroz 10-ak tunela, od kojih je 3 preko kilometar dužine. Vožnja sama po sebi svojevrsni je kulturni doživljaj, ali i test izdržljivosti. Ovo je jedan od onih vlakova koji su poznati po prenatrpanosti. No, s obzirom na to da ste stranac, imat ćete poseban, VIP tretman.

Ponudit će vam da sjedite u vagonu koji je namijenjen samo osoblju. Odaberite sjedalo kraj prozora koje se može otvoriti kako biste uživali u svježem zraku i predivnom pogledu. Vožnja traje 7 sati pa vlak ima nekoliko stajanja putem. Stoji dovoljno dugo da možete izaći i uživati u prizorima koji su pred vama. A ponekad dovoljno dugo da možete objedovati pored vlaka, na svježem zraku. A ako vam se svidi mjesto na kojem se nalazite, uvijek možete ostati jedan dan i istražiti ga, a sljedeći se, u isto vrijeme, ukrcati opet na vlak.

Jedno od takvih mjesta malo je selo Bisheh u kojem se kriju jedni od najljepših vodopada u Iranu. Slap visok 30 metara strmoglavljuje se s drvećem obrasle litice u rijeku. Tijekom ljeta omiljeno je izletište za mnoge turiste i lokalno stanovništvo, a tijekom jeseni, kada drveće poprimi posebne boje, ovdje ćete naći samo djecu kako se igraju u vodi. Najbolji pogled na slap pruža se s druge strane rijeke. Do tamo možete doći prelazeći novi viseći most koji se nalazi na sjevernom rubu sela.

Još jedno prekrasno mjesto je Talezang, 3 sata vožnje od Andimeshka. I ovdje postoji predivan slap koji je nastavak obližnjeg izvora. Do ovog mjesta moguće je doći samo pješice, a udaljeno je 3 sata hoda. Slap Shevi, visok je 100 metara i idealno je mjesto ako tražite prostor za kampiranje.

Najveće selo na ruti je Sepid Dasht. Selo je samo po sebi prekrasno za doživjeti zbog arhitekture, ali planine u pozadini čine ga još spektakularnijim. Selo nije pripremljeno za prijem turista, tako da ovdje ne možete prenoćiti, ali zato možete probati lokalne specijalitete i uživati u ovčjim delicijama.

Ovdašnje stanovništvo nije naviknuto na previše stranaca jer ova vožnja vlakom nije toliko popularna među turistima. Oni koji su se odvažili krenuti na putovanje svjedoče o tome da su više vremena provodili slikajući se s lokalnim stanovništvom nego promatrajući prirodu i prostor kroz koji prolaze. Iako se privatni vagon čini kao dobra ideja, možda nije loša ni ona da se vozite s lokalcima. Tako ćete imati priliku upoznati njihov način života i kulturu te iskusiti kako je to voziti se u prenatrpanom vlaku.

Cijene karata

Iz Andimeshka vlak kreće svakog dana u 4, 12 i oko 17 sati. Iz Doruda kreće u ponoć, 11 i 19 sati. Karte, po cijeni od 20 tisuća iranskih rijala, oko 4,50 kune, kupiti možete dan prije ili na sam dan putovanja. Vožnja vlakom traje oko 7 sati. Na vlaku nema ponude hrane i pića, stoga ako se odlučite na vožnju, obavezno sa sobom ponesite vodu i nešto hrane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju