Katsuobushi je pravo kulinarsko čudo japanske kuhinje. Riječ je o morskom specijalitetu koji se radi od ribe poput tune ili palamide. Riba se filetira, prokuha, suši i fermentira, a tijekom ovoga procesa toliko otvrdne da ju je nemoguće jesti.
Uostalom, to joj nije ni namjena. Katsuobushi se koristi kao začin, odnosno riba u sitne komade (kezuri-bushi) kojom se potom nadopunjuju druga jela. Komadići ovako pripremljene ribe dodaju se riži, miso juhi, tofuu, umacima i drugim japanskim klasicima.
Iako je riječ o svakodnevnom i sveprisutnom specijalitetu u Zemlji Izlazećeg Sunca, ono se ne priprema po japanskim domaćinstvima, već u specijaliziranim malim tvornicama. To i ne čudi, budući da cijeli proces izrade katsuobushija traje oko šest mjeseci.
Kako izgleda priprema ovog specijaliteta u tvornici Takashija Suzukija u Yaizu, pogledajte u videu Great Big Storyja.