Galerija Shamper - 1 9 Shamper - 6 9 Shamper - 4 9 Shamper - 3 9

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak


Iako će mnogi reći kako se za kišnih vikenda ne isplati nigdje pobjeći iz topline svog doma, ono što nudi prekrasno Međimurje vrijedi isprobati i kad nam vrijeme baš ne ide na ruku. Terme Sveti Martin i njihov Temple of Life sastavljen od termalnih voda pravo je mjesto gdje ćete se u potpunosti opustiti, a zatim prepustiti gurmanskim užicima međimurskog kraja.

Spomenuti Hram života je moderan bazenski kompleks s elementima antropozofske filozofije dr. Rudolfa Steinera i predstavlja izvor kvalitetnog življenja, zdravlja i potpune ravnoteže našeg tijela, duha i uma. Kupanjem u jednoj od najljekovitijih termomineralnih voda u Europi doprinosi našem zdravlju, ali i otvara apetit.

Već smo se uvjerili kako se u Termama Sveti Martin i njihovom poznatom restoranu Le Batat skrivaju lokalno proizvedene gastronomske delicije, no ovoga puta posjetili smo fine dining restoran i vinariju Shamper u palači Zrinski, u Čakovcu, poznat po izradi pjenušaca. Tamo smo uz njihove pjenušce isprobali samo neke  međimurske specijalitete u njihovoj ponudi od kojih se jedan doslovno uzdignuo iz pepela.

Pjenušci su od svih vina najzahtjevniji u proizvodnji, a u Shamperu ih imaju čak nekoliko vrsta napravljenih od sorta kao što su šipon, graševina, chardonney i rose (pinot crni). Šampanjac je odličan aperitiv, no može se prilagoditi svakom obroku odnosno svakom slijedu jela od samog predjela, glavnog jela i deserta.

Najpopularnije predjelo u restoranu je, naravno, međimurski tanjur s različitim vrtama mesa iz tiblice, kosanom masti i sirevima iz lokalnih OPG-ova. Za predjelo još nude i mozzarellu iz vlastite proizvodnje, pršut od dimljene jadranske tune te druge delicije koje ćete morati otkriti sami. 

Za glavno jelo probali smo kotlete od mangulice, svinje s krznom nalik na ono ovčje, koje uzgajaju na imanju u blizini restorana. Uz to je poslužen nezaobilazan prilog u međimurskom kraju- krumpir. Pogostili smo se i fileom od kunića u umaku od poriluka s polpetom od prosa koji nas je oduševio kao i međimurski jelen s pijanom kruškom i njokom umočenim u medenjak.

Ako vam sad već rastu zazubice, u našem videu otkrijte sami što smo nakon svih nabrojenih delicija smazali za desert. Ovu tradicionalnu međimursku slasticu malo koji restoran služi u ovome kraju. Nestao je u pepelu zajedno s Međimurskom hižom u Balogovcu, nekada najpopularnijem izletištu Međimuraca koje je izgorjelo 1998. godine, a u restoranu Shamperu ovu nekad obožavanu slasticu ponovno pokušavaju oživjeti.