Iako će mnogi reći kako se za kišnih vikenda ne isplati nigdje pobjeći iz topline svog doma, ono što nudi prekrasno Međimurje vrijedi isprobati i kad nam vrijeme baš ne ide na ruku. Terme Sveti Martin i njihov Temple of Life sastavljen od termalnih voda pravo je mjesto gdje ćete se u potpunosti opustiti, a zatim prepustiti gurmanskim užicima međimurskog kraja.

Spomenuti Hram života je moderan bazenski kompleks s elementima antropozofske filozofije dr. Rudolfa Steinera i predstavlja izvor kvalitetnog življenja, zdravlja i potpune ravnoteže našeg tijela, duha i uma. Kupanjem u jednoj od najljekovitijih termomineralnih voda u Europi doprinosi našem zdravlju, ali i otvara apetit.

Već smo se uvjerili kako se u Termama Sveti Martin i njihovom poznatom restoranu Le Batat skrivaju lokalno proizvedene gastronomske delicije, no ovoga puta posjetili smo fine dining restoran i vinariju Shamper u palači Zrinski, u Čakovcu, poznat po izradi pjenušaca. Tamo smo uz njihove pjenušce isprobali samo neke  međimurske specijalitete u njihovoj ponudi od kojih se jedan doslovno uzdignuo iz pepela.

Pjenušci su od svih vina najzahtjevniji u proizvodnji, a u Shamperu ih imaju čak nekoliko vrsta napravljenih od sorta kao što su šipon, graševina, chardonney i rose (pinot crni). Šampanjac je odličan aperitiv, no može se prilagoditi svakom obroku odnosno svakom slijedu jela od samog predjela, glavnog jela i deserta.

Najpopularnije predjelo u restoranu je, naravno, međimurski tanjur s različitim vrtama mesa iz tiblice, kosanom masti i sirevima iz lokalnih OPG-ova. Za predjelo još nude i mozzarellu iz vlastite proizvodnje, pršut od dimljene jadranske tune te druge delicije koje ćete morati otkriti sami. 

Za glavno jelo probali smo kotlete od mangulice, svinje s krznom nalik na ono ovčje, koje uzgajaju na imanju u blizini restorana. Uz to je poslužen nezaobilazan prilog u međimurskom kraju- krumpir. Pogostili smo se i fileom od kunića u umaku od poriluka s polpetom od prosa koji nas je oduševio kao i međimurski jelen s pijanom kruškom i njokom umočenim u medenjak.

Ako vam sad već rastu zazubice, u našem videu otkrijte sami što smo nakon svih nabrojenih delicija smazali za desert. Ovu tradicionalnu međimursku slasticu malo koji restoran služi u ovome kraju. Nestao je u pepelu zajedno s Međimurskom hižom u Balogovcu, nekada najpopularnijem izletištu Međimuraca koje je izgorjelo 1998. godine, a u restoranu Shamperu ovu nekad obožavanu slasticu ponovno pokušavaju oživjeti.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju