Kako je svijet globalno selo, nije nikakav revolucionarni zaključak – tehnologija se iz dana u dan razvija, ono što je bilo nezamislivo prije pet godina danas je posve uobičajeno, jeftini letovi preplavili su svijet i putuje se kao nikada dosad, a Kinezi, čini se, ozbiljno misle zavladati novim tehnologijama!

Tome u prilog govori priopćenje tima kineskih znanstvenika koji tvrde kako su dizajnirali supersonični avion koji bi trebao putovati brzinom od 6 tisuća kilometara na sat, što je gotovo 5 puta brže od brzine zvuka.



Čovjek imena Cui Kai, voditelj istraživanja, izjavio je kako bi putnici ovim avionom od Pekinga do New Yorka putovali tek 2 sata. Primjera radi, sadašnji let traje dugačkih 13 i pol sati.

Novi avion već je dobio i svoj naziv, „I Plane“, a posjeduje dva reda krila kako bi mogao smanjiti turbulenciju. Umanjena verzija već je testirana, jasno, u kontroliranim uvjetima, pri čemu je postigla brzinu od nevjerojatnih 8600 kilometara na sat.



Kad govorimo o brzim avionima, nemoguće je ne sjetiti se nekadašnjeg ponosa Francuske, Concordea. No u usporedbi s ovim on je „mala beba“, jer je mogao letjeti maksimalnih 2179 kilometara na sat.

Hoćemo li uskoro dobiti i „kineski ponos“ i udaljenosti u nekoj skoroj budućnosti prelaziti doslovno brzinski, saznat ćemo vrlo uskoro, a nadajmo se da će „I Plane“ ako zaživi, biti i za obične smrtnike, a ne samo za one debelog bankovnog konta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju