1. Variva s kestenom

Kesteni sadrže visoku koncentraciju škroba, pa su odlični 'zgušnjivači'  variva. Ispecite ih na klasičan način, odstranite im ljusku, pa komadiće ovih jesenskih plodova popržite na maslacu, s nasjeckanim lukom i korijenastim povrćem, te nastavite s kreiranjem svoje tekuće fantazije. Imajte na umu da se kesten dobro slaže s lećom, vrganjima i tikvama.

2. Lovački lonac s kestenima
Jesen je izvrsno vrijeme za mesne kombinacije s divljači. Klasični lovački lonac, odnosno juhu od divljači, nadopunite šumskim gljivama i neodoljivim okusima pitomih kestena, koje ste prethodno skuhali s ljudskom u vodi, a tek nakon čišćenja dodali mirisnoj mješavini.



Kesteni nisu samo sastojak za slatke piree. Naprotiv, oni mogu biti slasan dodatak slanim jelima, a osobito se dobro slažu s divljači i šumskim gljivama. 3. Zagorska guska s marunima
Očistite zagorsku gusku, pa je napunite smjesom od domaćih žemlji omekšanim u mlijeku, preprženim kockicama špeka i luka, te kuhanim kestenima sa začinima.

Dobro je namažite svinjskom mašću izvana pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Guska od 3 kilograma peče se otprilike 3 sata na temperaturi od 200 stupnjeva Celzija, a zahtijeva česta podlijevanja vodom ili temeljcem.

IDEJA PLUS:



Napravite kestenovo brašno:

Oljuštite vanjsku tamnu opnu kestena, a plodove potopite u toplu vodu sve dok se unutrašnja smeđa opna ne počne ljuštiti. Operite ih, i stavite sušiti. Osušene i sirove plodove kestena usitnite mikserom u prah.

Kestenovo brašno pomiješajte s pšeničnim pa napravite kruh, peciva ili neobičnu domaću tjesteninu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju