Malo koji turist koji je u posjetu Londonu, zaobiđe ovo predivno zdanje podignuto još u davnom 17. stoljeću, koje je poznato kao dom nekada najmoćnijih ličnosti britanske povijesti. Od tada, do danas, ovo je palača ostala u vlasništvu britanske kraljevske obitelji, ujedno i 'Historic Royal Palaces' grupacije koja objedinjuje više rezidencija diljem Velike Britanije.

Naime, iako je danas ovo privatni dom dijela kraljevske obitelji, među ostalima i princa Williama i vojvotkinje Kate, već je od 1898. godine dio palače otvoren za javnost, kada je kraljica Viktorija odlučila otvoriti vrata jedne od najintimnijih rezidencija za širu javnost. U dijelu palače koji je otvoren za javnost posjetitelji tako na interaktivni i zaista zanimljiv način mogu uživati u istraživanju višestoljetne tradicije i svakodnevice kraljevske obitelji.



Ovo je kuća u kojoj je rođena kraljica Viktorija, kuća u kojoj je živjela princeza Diana, nekadašnji dom kraljice Mary II i kraljice Anne. Puno se toga kroz izložbeni postav može naučiti, a ako ste ljubitelj predivno uređenih interijera, nemojte dva puta promišljati. Iako naizgled mala, zaputite li se u razgledavanje palače imati ćete što vidjeti, i nemojte očekivati da ćete tako lako iz nje izaći.

Osobni predmeti osoba koje su u palači rođene i umrle, sićušne, crne, svilene papučice male Viktorije, do impozantne kolekcije haljina princeze Diane. Oduševiti ćete se raznolikošću, ali i samom činjenicom da na jednom mjestu možete vidjeti kako je kroz 300 godina kraljevska garderoba mijenjala svoj izgled.

No, nije ovo samo palača u kojoj možete vidjeti stvari i predmete. Ovo je palača u kojoj same prostorije pričaju neku svoju priču. Posjetite tako Crveni salon, mjesto na kojem je tada princeza Viktorija, s tek 18 godina starosti, jednog ranog jutra primila vijest kako je upravo ona postala kraljica. Nadalje, tu su i brojne galerije kao i razna umjetnička djela poznatih slikara i kipara, a jedna od najimpozantnijih atrakcija palače svakako je veliko stubište na kojem je kraljica Viktorija prvi put ugledala princa Alberta, svog budućeg supruga.



Idete li u posjet Kensingtonskoj palači, nemojte zaobići i njene predivne vrtove koji je okružuju gotovo sa svih strana, a koji su za razliku od palače, besplatni za posjet. Ulaz u sam muzej Kensington palače platiti ćete 18 funti, a ukoliko kartu kupite na internetu prije svog posjeta, uštedjeti ćete 1,1 funtu. Djeca do 16 godina u muzej mogu ući besplatno, a ako zaista volite kraljevske palače, u prodaji je i godišnja karta po cijeni od 48 funte, a s kojom možete neograničeno ulaziti u čak šest palača.

Za razgled vam preporučujem da si osigurate minimalno dva sata, iako je idealno vrijeme razgledavanja čak četiri sata.

Više informacija o samoj palači i što vas tamo očekuje potražite ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju