Zagonetne granitne kutije teške 70 do 100 tona, pronađene sredinom 19. stoljeća u hramu u Saqqari u Egiptu, danas i dalje zbunjuju sve. Hram se nalazi sjeverozapadno od Džozerove piramide u Saqqari, a prema mišljenju nekih arheologa kutije su služile kao sarkofazi za pokop bikova za koje se vjerovalo da su utjelovili egipatsko božanstvo Ptah.

Najstarija nalazišta, prema dosadašnjim podacima, datiraju do vladavine Amenhotepa III., odnosno do 1350. godine prije nove ere. Stoljeće prije toga, radeći u administraciji za vrijeme vladavine svoga oca, Ramzesa II., Khaemweset je naredio da se iskopa tunel kroz jednu od planina na ovom području te da se u njega postave veliki granitni sarkofazi koji bi trebali čuvati mumificirane ostatke bikova.

> Rijetki su ih vidjeli: Sudanske piramide nevjerojatnije i od onih u Egiptu

Izgrađen je i drugi tunel sredinom 7. stoljeća prije nove ere. Put do tunela, ukrašen sa 600 sfingi, izgrađen je 300 godina kasnije. Ostatke na ovom području otkrio je Auguste Mariette, koji je nabasao na glavu jedne sfinge koja je virila iz pustinjskog pijeska.

Koristeći eksploziv da očisti kamenje koje je blokiralo ulaz u katakombe, iskopao je većinu tog tunelskog kompleksa, no njegove su bilješke o nalazima nestale. Samo je jedno mjesto pokopa bilo netaknuto, dok su ostali sarkofazi, izuzetno precizno izrađeni, bili prazni.

Fascinantno je kako su ove kutije smještene u malim prostorijama u tunelima, s obzirom na njihovu veličinu i težinu, kao i to da je nalazište granita od kojeg su kutije isklesane 800 kilometara udaljeno od Saqqare.

Ove katakombe možete obići jer su otvorene za javnost
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju