Želite li provesti vikend u prirodi, a uz to pojesti nešto domaće i fino, ove subote možete se uputiti prema Mariji Gorici, gdje vas očekuje gozba od kestena, štrudli i štrukli. Na oko sat od Zagreba dočekat će vas Štruklijada, štrudlijada i kestenijada, tradicionalna manifestacija na kojoj stručni žiri ocjenjuje gurmanske specijalitete natjecatelja – a publika uživa do mile volje. Imat ćete priliku i besplatno se provozati u kočiji s konjima od Trstenika do crkve u Mariji Gorici.

Ako su vam draži mesni specijaliteti, u subotu i nedjelju navratite na Festival samoborske kotlovine. Cilj gastronomskog programa, koji je neizostavan dio proslave Dana grada, jest očuvanje tradicije pripreme tog specijaliteta te vraćanje samoborske kotlovine na jelovnike domaćinstava i restorana.

Oba dana festival počinje od 11:30, a degustacija je zakazana za podne pa do isteka zaliha.

U Stubičkim Toplicama, termalnoj oazi Parka prirode Medvednica, za vikend se očekuje manifestacija Gljivarenje & Co. v Stubakima koja ove godine slavi 22. rođendan. Svake godine okuplja gljivare i zaljubljenike u prirodu koji u okolnim šumama pronalaze i istražuju svijet gljiva, sudjeluju u izložbi te slušaju edukativna predavanja.

U ponudi će biti i raznovrsni eko - etno - eno proizvodi. Prema želji možete sudjelovati u organiziranom ili slobodnom branju gljiva šumama Medvednice.

Od petka do nedjelje bit će veselo i u Ivanić-Gradu. Bučijada počinje otvorenjem izložbe skulptura i instalacija “Buča kao inspiracija“. Slijedi otvorenje ŠkrCo – kutka za ljubitelje škrleta, gdje će se uz kušanje vina moći družiti s vinarima i uživati u jazz-bandu. Tko ne voli vino, na raspolaganju ima aromatično pivo od buče.

> 5 mjesta nadomak Zagreba idealnih za jednodnevni izlet

Ove nedjelje od 11 sati kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici za sve ljubitelje kestena održava se Gupčeva kestenijada. Uz kulturni program i, naravno, kestene, očekuje vas degustacija mošta i gulaš od gljiva.

Ako osim kestena uberete i pokoju gljivu, stručnjaci iz gljivarskih društva provjerit će jesu li sve jestive. Mala poljoprivredna gospodarstva Gupčeva kraja ponudit će med, bučino ulje, zimnicu, kupinovo vino i druge delicije.

Ne putuje li vam se izvan Zagreba, a ipak želite provesti dan u prirodi, navratite na nedjeljno druženje u parku Maksimir od 12 do 17 sati. Tower Fitness potiče sve ljubitelje zdrave hrane i prirode da ponesu dekicu i zdravu klopicu.

> Savršen odmor u srcu prirode: Nevjerojatne kućice na drvetu za najbolji odmor na Plitvicama

Dobrodošli su zdravi kolači, domaći kruh, voće, domaći naresci (ne kupovni), domaće vino i voda (što manje sokova i prerađenih napitaka). Uglavnom, potrebno je ponijeti zdravu košaricu. Osim grickanja i izležavanja na dekicama, moći ćete zaigrati graničara, bacati frizbi ili igrati badminton.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju