Žumberačko gorje prostire se na granici između Hrvatske i Slovenije, a na istoku prelazi u Samoborsko gorje i Plešivicu. Najviši je vrh Sveta Gera i upravo njime prolazi državna granica. Sveta Gera je najviši vrh Žumberačke gore, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske s visinom od 1178 metara.

S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela sv. Ilije, geodetski stup i zgrada vojarne, a na slovenskoj su strani kapelica sv. Jere i telekomunikacijski stup. Staro hrvatsko ime najvišega vrha bilo je Sveti Ilija, a slovensko Sveta Jera. S vremenom je i kod nas prihvaćeno slovensko ime.

Neki ga nazivaju i Trdinov vrh, ime koje duguje književniku Janezu Trdini. Žumberačko gorje je u svako doba godine inspiracija izletnika i planinara, što ne čudi obzirom na prirodne ljepote. Taj je kraj proglašen parkom prirode kako bi se očuvale šume, livade, izvori i potoci, rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Žumberak - 7 Žumberak - 7 (Foto: Romeo Ibrišević)

Na Svetu Geru najčešće se ide iz Sošica, odakle se može krenuti nešto kraćim putem preko Boića ili Tratine. Prilaz iz sela Sekulića, gdje se nalazi planinarski dom Boris Farkaš ima lakši uspon. Vrijeme koje ćete potrošiti na planinarenje je od dva do dva i pol sata. Na vrh se može doći i automobilom.

Nedostaje li vam motivacije, zavirite u našu galeriju i inspirirajte se motivima iz objektiva fotografa Romea Ibriševića.

Nitko nema odgovor: 7 stvari pronađenih na Zemlji koje nitko ne može objasniti L\'Anse aux Meadows Gobekli Tepe Kamene kugle +2 Mohendžo Daro

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju