Jugozapadna Australija skriva šumu s tisuću vapnenačkih tornjeva u kojoj vlada zaglušujuća tišina. Bez vegetacije, životinja ili ljudi, pustinja Pinnacles (pustinja tornjeva) idealna je lokacija za snimanje znanstveno-fantastičnih filmova.

Tijekom tisuća godina stupovi su se skrivali pod pijeskom. Nalaze se na dva sata vožnje od grada Cervantesa, a malobrojni posjetitelji dolaze u terenskim vozilima robusnih guma. Nazubljene stijene dižu se do 15 metara u visinu na prostoru od 4 četvorna kilometra.



Neke su male poput mobitela, a druge velike kao kuća. Neravne površine nalikuju na pčelinje saće, a razlikuju se oblikom i bojom koja varira od zlatne do sive. Kameni tornjevi stari su oko 25.000 godina, ali budući da ih Aboridžini nisu spominjali, smatra se da su iz pijeska izbili tek nedavno.

>Posebna po svemu: Zemlja klokana, koala i jako čudnih zakona!

Priljepci i školjke iz toplih mora pretvorili su se u vapenenački pijesak te su snagom valova i vjetra nastale dine koje je prekrio biljni pokrov zahvaljujući vlažnim zimama. Mreža korijena, istrunula vegetacija i kisele kiše koje su djelomično rastopile pijesak bili su najvažniji faktori za nastanak pustinje tornjeva. Linije na stupovima pokazuju slojevitost pijeska koja je nastajala godinama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju