Zahvaljujući predivnom krajoliku i povijesnim znamenitostima, Split postaje jedan od europskih gradova koji se moraju posjetiti. Barem prema Australki Leisi Scott, koja je za magazin Mercury sastavila 10 stvari koje u Splitu i okolici morate obići.



1. Riva


Žamor se uvijek čuje na promenadi ispunjenoj palmama, a ako ste osobito sretni, lokalci će vam zapjevati serenadu.

Na šetnici dugoj 250 metara možete odabrati kafić u kojem ćete ispijati koktel dok sunce zalazi ili samo kupite sladoled i sjednite na klubu uz more i divite se pogledu.

2. Dioklecijanova palača

Ako ste gledali Igru prijestolja prepoznat ćete neka mjesta, a imate i ture kroz lokacije snimanja serije. Ova palača zauzima pola splitskog starog grada, u njoj postoji i stambeni dio te hoteli, a svakoga dana u podne na Peristilu se odigrava scena dolaska cara i njegove žene, okruženih rimskim vojnicima.

3. Zvonik

Najbolji pogled na grad i Jadran dobit ćete sa zvonika na 60 metara visine. Uspon do vrha je velik, ali putem gore imate dovoljno mjesta za odmor. Odmah do je katedrala s carskim mauzolejom.

4. Galerija Ivana Meštrovića

Odmah izvan Zlatnih vrata stoji 6-metarski kip srednjovjekovnog biskupa Grgura Ninskog. Turisti obavezno trljaju njegov nožni palac za sreću.

Ako vam se sviđa ovo djelo kipara Ivana Meštrovića, obavezno obiđite i njegovu galeriju, impresivnu građevinu koja je 1930-ih sagrađena kao njegov dom.



5. Splitske plaže


Kad ste obišli galeriju, navucite kupaće i zaputite se prema plaži. Australku je, između ostalih, oduševio Kaštelet, gdje je more mirno, hladno i čisto. Ostavite si vremena za šetnju prema Starom gradu u kojoj možete uživati u krajoliku.

6. Otoci

Posjet Splitu mora uključiti i obilazak kojeg od otoka u blizini: Hvar, Šolta, Brač, Korčula ili Vis. A s tim ćete znati cijeniti i značenje "gradskog prijevoza". U ovom slučaju trajekta. A ako ne želite sa sobom nositi svu prtljagu, u blizini luke nekoliko je kioska koji će vam je za sitne novce pričuvati.

7. Hvar

Kada budete prilazili ovoj luci slobodno se možete uštipnuti. Ne sanjate, ovo je zemlja čudesa. Jahte u nemoguće plavoj boji stoje usidredne usred ovog zaljeva, a sa svake strane su promenade s brojim restoranima. U brdašcima iznad rive prekrasne kamene zgrade i popločane ulice podsjećaju na vrijeme kad je Hvar bio važno pristanište venecijanskog carstva. S tvrđave Fortica imate pogled od 360 stupnjeva. Obiđite i Stari Grad, Jelsu, Sučuraj i ne zaboravite okolne vinograde.



8. Pećine


Jedan od najpopularnijih jednodnevnih izleta s Hvara je onaj na Modre i Zelene špilje. Modra špilja na Biševu oduzima dah: odbljesak svjetla kroz rupe u vrhu pećine daju vam osjećaj kao da plovite kroz plavu lagunu.

U Zelenoj špilji možete i zaplivati, a prema legendi, onaj tko zaroni kroz zraku svjetla koja se reflektira od vrha, živjet će 100 godina.

9. Jedrenje


Jedna od aktivnosti koju si morate priuštiti je jedrenje. Ako nemate puno vremena, odite na kraći izlet, da se okupate u skrivenom zaljevu i uhvatite zalazak sunca na moru.

10. Rižoto od sipe

Australku je oduševio tradicionalni dalmatinski specijalitet, za kojeg je napisala kako ga je najbolje zaliti lokalnom graševinom. Mislimo da bi joj više odgovarala neka sorta koja se tradicionalno uzgaja u Dalmaciji, ali bitno da je kombinacije ostavila dobra okus u ustima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju