Za razliku od današnjih ploča čokolade koje su iznimno slatke, Maje su još prije 3500 godina od zrna kakaa radili piće po imenu xocolatl ili gorka voda.
Majanski postupak izrade čokoladnog pića:
1. Zrela zrna kakaa su se brala, čistila, te pustila da fermentiraju oko 5-6 dana u drvenoj kutiji. Nakon čega bi se sušila na suncu.
2. Zrna kakaa bi se pržila na vatri, te se uklanjala vanjska ovojnica.
3. Ostaci zrna bi mljeli uz pomoć kamena sve dok se ne bi pretvorili u gorku pastu.
4. Ta bi se pasta potom razrjeđivala vodom, te aromatizirala s vanilijom i/ili čilijem.
Maje su vjerovale da ovaj napitak jača spolnu želju, a nazivale su ga hranom bogova. Na kamenim zidovima majanskih hramova prikazani su kraljevi kako piju upravo xocolatl.
Treba imati na umu da su ovi napitci bili iznimno gorki, pa ako želite sami napraviti ovaj majanski napitak umjesto vode možete upotrijebit mlijeko, te ga zasladiti šećerom, medom ili slično.
Ako imate želju za slatkim, ovdje potražite još inspiracije u našem Tjednu čokolade!