Već samo ime regije Champagne daje dojam da se radi o elitnim večerama, putovanjim i zdravicama. Jedino područje na svijetu koje može proizvoditi šampanjce, sve ostalo su pjenušci, doista može biti mjesto kamo bogati odlaze umrijeti, utopliti se u raskošnim dvorcima. No, ne dopustite da vas to uplaši. Ako samo malo istražite regiju vidjet ćete da možete uživati u njoj po cijenama pristupačnim za svakog putnika. A to vrijedi posebno ako se odlučite lutati vinogradima sjeverne Francuske i uživati u najboljim svjetskim šampanjcima, često na račun kuće. Malo avanturizma i trunčica dobrog raspoloženja sve je što vam je potrebno kako biste uživali u najboljoj vinarskoj regiji svijeta. A evo kako da to učinite za cijenu manju od cijene jedne boce Dom Perignona.

Kako do regije?

Champagne je nekih 90 minuta od Pariza. Unajmite automobil, cijene se kreću od 10 dolara na dan preko Auto Europe, i započnite svoju Francusku avanturu. Cijela regija sastoji se od nekoliko manjih regija: Ardennes, Marne, Aube i Haute-Marne. Svaka od njih sastoji se od klastera manjih gradova koji razbijaju područje od 84 tisuća hektara vinograda.

Što raditi?

Pijte. Ovo je jedini put da ćemo vas nagovarati da morate piti. Čak polovica svih pjenušaca proizvedenih u regiji Champagne nikada ne izađe van granica Francuske. A to znači da vam je ovo jedina prilika kada ćete moći probati vina mnogobrojnih francuskih vinarija. A što je najbolje, oni kojima ne znate imena sigurno će vas pozvati u svoje podrume i kušaonice na besplatnu degustaciju, otvarajući boce tako dugo dok ne kupite jednu. Ako volite planirati možda bi bilo dobro unaprijed dogovoriti degustaciju i turu po vinariji. Imajte samo na umu da ćete u nekim vinarijama morati platiti simboličnu cijenu od par eura za degustaciju.

Gdje odsjesti?

Smještaj varira od jeftinih kreveta u motelima do luksuznih soba u dvorcima koje će vas, barem na noć, učiniti kraljem i kraljicom. Iako su sobe u hotelima poprilično male, one u hotelima s 3 zvijezdice možete dobiti po cijeni manjoj od 500 kuna. Ako više preferirate Airbnb budite spremni na poduzetne lokalce koji će vam iznajmiti prostor po cijeni manjoj od cijene boce dobrog šampanjca.

Istražujte

Istražite katedralu u Reimsu, gotičku ljepoticu iz 13. stoljeća koju ćete prepoznati iz povijesnih knjiga. Iskoristite priliku kako biste krenuli na jednosatno istraživanje podzemlja. Pećine Veuve Clicquot dat će vam uvid u nešto što je u potpunosti različito od onoga što ste do sad vidjeli. Pećine se prostiru nekoliko katova ispod zemlje a nastale su zbog vađenja ugljena. Danas se u njima nalaze milijuni boca poznate vinarije Veuve Clicquot. Naučit ćete kako se proizvodi šampanjac i o dugoj povijesti vinarije. Ulaz u pećine naplaćuje se 25 eura, ali doživljaj je jedinstven. Svakako ponesite topliju odjeću jer je dolje hladno. Posjetite grob čovjeka koji je popularizirao pjenušava vina. Slavni Dom Perignon pokopan je u samostanu Eglise Saint-Sindulphe, ispod oltara samostanske crkve. Prošećite avenijom "de Champagne" gdje ćete pronaći kuće obitelji koje se stoljećima bave proizvodnjom šampanjca te uživajte u pogledu na bogato ukrašene kuće iz 19. stoljeća.

Kada posjetiti regiju?

Najbolje bi bilo kada biste regiju posjetili u vrijeme berbe koja se održava tijekom rujna i listopada. Problem nastaje u tome što vinari o berbi odlučuju u roku od nekoliko dana tako da si teško možete isplanirati točno vrijeme putovanja upravo po berbama. Ako ne uspijete uhvatiti berbu onda svakako razmislite o tome da regiju Champagne posjetite tijekom ljeta kada je sve zeleno i u cvatu. Imat ćete predivne fotografije za društvene mreže.

Kako bilo da bilo, budite spremni na to da ćete svoj dan u ovoj regiji započeti čašom mjehurića i nastaviti tako sve do večeri.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju