Lako je ispeći kvalitetni komad mesa da bude uskusan i fin. No iznutrice poput jetrica (mozga ili plućica) zahtijevaju malo vještine i kulinarske pažnje. Riječ je o namirnici visoke hranjive vrijednosti, koja je dobar izvor željeza, fosfora, vitamina A i B12 te folne kiseline.

Jetrica kupujte i pripremajte svježa jer su bogata vitaminima i mineralima. Iznutrice je važno pripremati svježe, pa ih nemojte zamrzavati u ledenici. Između kupnje i pripreme treba proći maksimalno 24 sata, s tim da se meso treba čuvati u hladnjaku. Ovih 7 greški treba izbjegavati kod pohranjivanja namirnica u hladnjaku.

Poznata je delicija gusja jetra, a u kuhanju se iznimno cijeni i ona teleća. No kulinarske igre vole i one jeftinije vrste jetre poput pilećih i svinjećih, koje sadrže korisne hranjive tvari.



Najčešća priprema:

U našim je krajevima tradicionalna priprema pilećih ili svinjskih jetrica pirjanih na luku. Jetra ima snažan okus i aromu, pa ju je najbolje narezati na tanke kriške i marinirati u mlijeku nekoliko sati kako bi se izgubila gorčina.

Jetrice se odlično sljubljuju s karameliziranim lukom i jabukama, a najčešće poslužuju uz palentu i pire od krumpira. U tavici prvo pirjajte luk, izvadite ga sa strane, pa na ulje dodajte jetrica. Pecite ih kratko, dok površina ne postane smeđa, a unutrašnjost bude nježno ružičaste boje. Po želji jetru se prije pirjanja može uvaljati u nešto brašna, soli i papra. Ovdje saznajte što su brizle i kako ih je najbolje pripremiti.

Jetrica i luk često se sljubljuje s komadićima pržene slanine, a najčešće poslužuju uz pire od krumpira i zelja ili kuhanu palentu. Jetra se odlično sljubljuje i s voćem poput jabuka ili grejpfruta, a može se iskoristiti za pripremu laganih pašteta, koje je najbolje poslužiti uz tost ili krekere.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu hrane s dodatkom jetrica.

Još trikova za kuhanje pronađite u emisiji Celebrity Masterchef, koju možete gladati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju