Mnogi hrvatski restorani iznenadili su se kad su nedavno saznali da su kod njih jeli kritičari iz prestižnog Michelinog vodiča koji ocjenjuju i dodjeljuje zvjezdice najboljima.

Ovo ne čudi kada je poznato da u svijetu postoji tek stotinjak takvih osoba koji pod velom tajnosti putuju svijetom, uživaju u vrhunskoj gastronomiji, a najboljima dodjeljuju (ili uzimaju) jednu, dvije ili tri zvjezdice.

U restorane dolaze nenajavljeno, a sami plaćaju svoje obroke te tako smanjuju mogućnost da vlasnici utječu na njihovo profesionalno mišljenje o kvaliteti hrane.

> Bravo, naši! Prvi hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu

Kod restorana kojemu se dodjeljuje jedna ili dvije Michelinove zvjezdice u fokusu je sama hrana odnosno svježina namirnice, kreativnost sparivanja sastojaka i prezentacije, kakvoća jela i stručnost osobe koja ju je spremila, kao i omjer cijene i kvalitete.

Kod restorana s tri zvjezdice ne ocjenjuje se samo hrana, već sve od izgleda restorana od stručnosti usluge. Valja napomenuti da se zvjezdica teško dobiva, ali ju je vrlo lako izgubiti ako se ne održava kvaliteta hrane i usluge s kojom je dobivena.

Michelinovi inspektori naručuju komplicirana jela

Iako nitko sa sigurnošću ne može potvrditi da je u njegovom restoranu kritičar Michelinovog vodiča, s vremenom su ugostitelji shvatili da ih neki znakovi mogu otkriti.

Michelinovi kritičari često dolaze u paru i pretvaraju se da su u romantičnoj ili poslovnoj vezi. Jedna će osoba naručiti jela s degustacijskog jelovnika, a druga odabrati neko kompliciranije predjelo, glavno jelo i desert po narudžbi. Također, vjerojatno će naručiti pola litre kućnog vina.

Rijetko kad će naglas prigovoriti ako nisu zadovoljni onime što je naručeno, ali će izraziti svoju nevjericu ako primijete neke nedopustive greške poput dlake na tanjuru i slično.

Michelinovi inspektori bacaju vilice na pod

Michelinovi inspektori u restorane dolaze nenajavljeno, a sami plaćaju svoje obroke te tako smanjuju mogućnost da vlasnici utječu na njihovo profesionalno mišljenje o kvaliteti hrane. Da bi otkrili koliko osoblje vodi računa o ambijentu, čistoći prostora i svojem gostu poslužit će se s nekoliko trikova.

Postoji priča da će jedan od Michelinovih vodiča neprimjetno položiti vilicu na pod ispod svojeg stola te tako testirati konobara hoće li primijetiti da nedostaje komad pribora za jelo.

Jedan restoran u San Francisku posumnjao je da se u njihovim prostorijama nalazi Michelinov kritičar jer su našli ubrus u toaletnim prostorijama (te ga odmah uklonili). Osoba za koju se vjeruje da ga je tamo stavila dvadesetak minuta kasnije ponovno je otišla na wc kako bi provjerila je li se još uvijek tamo nalazi.

Iako se možda čini kao beznačajni detalj, brzina reakcije posluge još je jedan važan faktor u ocjenjivanju restorana.

Uvijek su na putu
Posao Michelinovog inspektora za mnoge je ljubitelje putovanja i hrane san svih snova. No treba znati da nije lagan.

Tri od četiri tjedna u mjesecu pojedinci su na terenu zbog čega su često odvojeni od svojih obitelji. Također, s obzirom da često jedu u restoranima izloženiji su probavnim smetnjama i trovanjima hranom od drugih osoba.

Iako se trude biti neprimijećeni, nekad ih određeni znakovi razotkriju. No treba znati da se u tim situacijama treba ponašati profesionalno i bez dodatne pompe.

Ako primijete da su dobili veći komad mesa od drugih gostiju u restoranu bit će im jasno da su razotkriveni i to će ocijeniti na negativni način. U Michelinovom vodiču cijeni se uravnotežena kvaliteta za sve goste.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju