Ukoliko vas je ikad interesiralo kako izgleda živjeti životom budista, možda je vrijeme da razmislite o kupovini avionske karte za Južnu Koreju!

Program nazvan „Templestay“ kreiran je od strane kulturne organizacije korejskih budista koji se nadaju kako će na ovaj način turiste upoznati sa životom u budističkim hramovima. Sve do 2002. godine, javni ulazak u hramove bio je zabranjen, no kako su te godine Japan i Južna Koreja organizirali SP u nogometu, netko se dosjetio kako bi ovaj način bio dobar za promoviranje zemlje.

Južna Koreja - 3 Južna Koreja - 3 (Foto: Getty Images)

Tako danas, 16 godina kasnije, u programu Templestay sudjeluje više od 130 hramova, od kojih 26 nudi program na engleskom jeziku, pa i oni koji nisu iz Koreje u njemu mogu sudjelovati bez problema i jezičnih barijera.

Još više akcenta na korejsku tradiciju budizma bačeno je ove godine, kada su budistički planinski hramovi uvršteni na popis UNESCO-ove zaštićene baštine. Da stvar bude bolja, program ostanka u hramu vrijedi i za neke od njih.

Program goste uči budističkom načinu života, točnije načinu života budističkih redovnika. Tako se prije svega ovdje učite asketskom životu, ali tu je i meditiranje, hortikultura i slične stvari koje čine život redovnika.

Južna Koreja - 2 Južna Koreja - 2 (Foto: Getty Images)

Također, turisti imaju priliku i isprobati hranu kakva se ovdje jede. Riječ je o jednostavnoj prehrani koja ne uključuje životinjske proizvode, a na dobrom glasu nije ni luk, tako da ovdje nećete jesti češnjak, mladi luk, poriluk... Sigurno je zapravo samo kako ćete izgubiti koji kilogram, a ako ste zainteresirani za ovako nešto, zavirite na sljedeću stranicu i nađite svoje idealno mjesto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju