Belgijanac Johan Lolos je prije nekoliko godina bio poput sasvim običnog, mladog zaljubljenika u putovanja koji na svojim avanturama voli snimati prirodu, ljude i zanimljivosti koje mu zapnu za objektiv te ih povremeno objavljivati na Instagramu. Kad je primijetio da mu broj lajkova raste počeo je objavljivati svaki dan, a ubrzo nakon što je usavršio svoju rutinu zamijetile su ga turističke zajednice pa čak i National Geographic.

 

A post shared by Johan Lolos (@lebackpacker) on


Tada je počeo razmišljati kako svoju strast pretvoriti u posao i kontaktirao različite partnere, ponajprije turističke agencije.

"U godinu dana sam proputovao Australiju i Novi Zeland. Bavio sam se svim aktivnostima u prirodi koje su mi pale na pamet i nisam potrošio ni novčića“, kaže Belgijanac koji trenutno putuje bez previše planiranja, odlazi kamo mu puhne, a za putovanja ga inspiriraju priče ljudi koje upoznaje, kao i tekstovi koje pročita.

> Bez stajanja! Avionski let koji će trajati 17 sati i 20 minuta

Napravite savez 

Volite li snimati i objavljivati fotografije na Instagramu, ali želite više obožavatelja imat ćete više izgleda ako se udružite s nekime tko dijeli vaš hobi i strast. Jedan od algoritama koje Instagram koristi kako bi povećao doseg objava je količina komentara koji se objavljuju netom nakon objave. Da biste je povećali napravite "savez" o komentiranju s prijateljima čim stavite novu fotku na vaš profil.

Zlatno pravilo

Sadržaj je uvijek kralj pa objavljujte čiste, oštre i privlačne fotografije snimane iz zanimljivog kuta ili s neuobičajene lokacije. Još ako možete ujednačiti boje ili ton fotografija stvorit ćete prepoznatljiv izgled. Kratki opis koji poziva na akciju također je dobrodošao, a kako to čine najbolji proučite na najposjećenijim Instagram profilima.
 

 

A post shared by David Loftus (@davidloftus) on


#hashtagujpametno

Prilikom stavljanja hashtagova odmah možete vidjeti broj korisnika koji ih trenutno koristi. Iako može djelovati primamljivo da na svoju sliku stavite najpopularniji, to nije uvijek dobra ideja jer će vaš post biti slabo vidljiv. Bolje je staviti hashtag koji se pojavljuje 900 000 puta kako biste se izdvojili iz mase, a ipak objavili ono što se klika.  Ako niste sigurni koji je dobar inspirirajte se influencerima.

Zdravi račun, duga ljubav

Zdravstveni karton Instagram profila je također važan, a "zdravlje" narušavaju neredovite objave koje smanjuju vidljivost i izglede za prikupljanjem novih obožavatelja, kao i druge pogreške poput čestih promjene profilne slike ili opsesivno lajkanje, odnosno nizanje nerelevantnih profila na popisu omiljenih.
 


Besplatan smještaj

Nakon što skupite najmanje 50k (50 tisuća) followera vrijeme je za akciju. Povežite se s hotelima kojima ponudite objave u zamjenu za besplatan smještaj, restoranima u luksuznim hotelima ili turističkim agencijama.

> Ne "padajte" na ove fore! 5 prijevara na putovanjima koje se događaju i u Hrvatskoj


Budi drukčiji

Naučite nove vještine i uložite u znanje oko snimanja videa, izrade grafika ili ilustracija kako biste se izdvojili iz mase i ponudili im dodatnu vrijednost. Pritom imajte na umu da nećete biti prvi s takvim zahtjevima pa razmislite kako pristupiti i poslati mail koji će zaposlenik otvoriti, a ne izbrisati nakon letimičnog pogleda. Mail s predmetom poput "VIP rezervacija" jedan je od primjera onih koji su dovoljno intrigantni da ih se otvori.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju