Muzejska propusnica: Istanbul Müzekart

Ako planirate ozbiljno razgledavanje u Istanbulu onda vam svakako preporučamo muzejsku propusnicu, koja doduše nije besplatna, ali je jeftina i za uloženi novac pruža puno. S njom ne samo da ćete imati besplatan ulaz u Topkapi palaču i Aja Sofiju nego ćete imati prednost ispred svih koji će za svoje karte morati čekati u redu.

Naša preporuka je da karticu kupite u jednom od manje posjećenih muzeja kako ne biste trošili vrijeme na nepotrebno čekanje u redu.

Razgledavanja s Bospora

Bospor je kanal koji se usijeca u samo srce Istanbula. Tokom cijelog dana i noći agenti na svakom koraku prodaju vožnje brodovima koje vas onda vode u razgledavanje najvećih atrakcija grada, ali iz malo drugačije perspektive. Vožnje brodom nisu skupe, cijene se kreću od nekih 30-tak kuna pa na više, ovisno o ponudi na brodu. Ako ste malo romantičnije raspoloženi svakako preporučujemo da uzmete noćnu vožnju u koju je uključena i večera.

Skoknite do Azije

Istanbul je jedan od rijetki svjetskih gradova koji se prostire na dva kontinenta. S europskog do azijskog dijela grada možete skoknuti bilo podzemnom, brodom ili taksijem. Mada taksi uzmite za zadnju opciju jer je promet u gradu katastrofalan. Iako se radi o istom gradu, azijski dio se uvelike razlikuje od europskog dijela grada.

Europski dio je staromodniji s povijesnim građevinama dok je azijski dio prepun novijih nebodera, bogat restoranima, ali i kvalitetnim noćnim životom.

Biciklističke ture

Vjerojatno bi na prvu pomislili da vožnja biciklom u Istanbulu nije najpoželjnija opcija, ali ako unajmite ciklo vodiča to će vam se višestruko vratiti.

Istina je da je promet u Istanbulu ravan najgoroj noćnoj mori, ali za one koji znaju kojim putovima i pravcima se kretati Istanbul postaje jedan od najdražih gradova za bicikliranje. Dobar ciklo vodič provest će vas biciklom po svim važnijim turističkim atrakcijama ovog grada, a da na kraju uopće nećete primijetiti koliko ste kilometara prošli.

>> Hrvatska nije ni blizu: Gradovi s najvećim prometnim gužvama

Nesvakidašnji suveniri

Definitivno jedna od najvećih i najposjećenijih atrakcija Istanbula je Veliki bazar, koji je i danas najveći bazar takve vrste na svijetu. Ovdje nema čega nema. Doslovno od igle do lokomotive, no najviše ima suvenira i to onih jako šarenih.

Ulaz u Bazar je besplatan, a da biste ga u potpunosti prošli trebat će vam otprilike dva cijela dana. Cjenkanje je obavezno. Osim Bazara Istanbul je prepun knjižara u kojima možete kupiti knjige koje vam nisu ni na kraju pameti. Od antiknih izdanja do novih djela.

Pogledajte 3 najveća istanbulska nogometna kluba u akciji

Nogomet je jako popularan u Istanbulu, ma u cijeloj Turskoj. Zato je Istanbul dom čak 3 najveća nogometna kluba iz Turske. Bešiktaš, Fenerbahče i Galatasaray.

Kada se prije desetak godina igrala utakmica između Besiktasa i Fenerbahcea, navijači su bili toliko glasni da su svojim navijanjem dosegli 132 decibela, što je ravno jačini zvuka koju proizvodi avion prilikom polijetanja. Jednostavno, nogomet je svetinja u Istanbulu i stvarno bi bilo šteta ne odvojiti nešto od budžeta i propustiti taj doživljaj u gradu koji je dom tako velikim klubovima.

Skriveni vrtovi

Teško da netko može zamisliti da u ovom gradu od 14 milijuna stanovnika postoji mjesto u kojem možete u miru i bez gužve popiti čaj ili kavu. Ipak, postoje i takva mjesta, samo je potrebno malo istraživanja i pogleda u tuđe dvorište kako bi se pronašli skriveni vrtovi u kojima se na miru može uživati i napraviti piknik.

Najviše takvih vrtova ima u četvrti Bešiktaš koja je izgrađena tako da se između četiri zgrade nalazi barem jedna zelena oaza.

Povijesni Balat

Balat je nekada bio dom grčke i židovske populacije Istanbula i mjesto gdje su nekada ponosno stajale njihove crkve. Možda zvuči čudno da u posve muslimanskom gradu ima židovskih i pravoslavnih palača, ali Istanbul je tolerantniji grad prema drugim vjerama nego bilo koji drugi grad u Europi.

Europska zajednica prepoznala je ovaj dio Istanbula i uložila znatna sredstva kako bi se očuvala povijesna arhitektura i vizura ovog dijela grada.

Parne kupelji

Turski hamam – parna, vruća kupka u mramornim kupeljima na popisu je mnogih posjetitelja Istanbula. U posljednje vrijeme cijene su skočile, ali ipak se može naći dobra usluga relativno jeftino.

Naša preporuka je da se uputite u Cinili hamam, u azijski dio Istanbula u kojem za relativno jeftinih 90 kuna možete dobiti sve što nude i ostali precijenjeni hamami.

Gradske zidine

Gradske zidine jedna su od onih atrakcija koja je u potpunosti besplatna, a koju ne posjećuje mnogo turista. Zidine opasavaju europski dio grada, a izgrađene su 413. godine nakon Krista, u vrijeme kada je grad bio pod opsadom Huna i Attile.

Zidine imaju 96 obrambenih tornjeva od kojih je većina u dobrom stanju i u njih se može popeti i uživati u promatranju grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju