Prvi zapisi o Tajvanu sežu u 7. stoljeće, a tijekom povijesti je njegov teritorij bio uvijek usko vezan uz Kinu. Osim pod Kinom, otok je bio i pod upravljanjem Portugalaca (Formosa), i Nizozemaca koji ga zauzimaju u 17 stoljeću, no njih su protjerali Kinezi koji su nastavili s vladavinom.


Od 1895. godine je otok pripadao Japanu, a tek je nakon drugog svjetskog rata vraćen Kini. Snage nacionalističke stranke Kuomintang pod vodstvom Chang Kai-Sheka sklonile su se na otok nakon što su 1949. poražene od komunista u građanskom ratu, i tu počinje rad na otcjepljenju.

Zanimljivo je to što je Tajvan je od 1949. godine bio član UN-a i čak je jedno vrijeme predstavnik te zemlje sjedio u Vijeću sigurnosti. Iz UN je izbačen početkom 1970-tih kada je Zapad konačno priznao Peking kao legitimnog predstavnika kineske države.


Od tada pa do danas traje bitka Taipeija za međunarodno priznanje. Taipei je inače glavni grad ove nepriznate države koja se može pohvaliti s drugim neboderom po visini u svijetu - Taipei 101.

U svakom slučaju ako se odlučite za posjet Tajvanu imati ćete što vidjeti. Najpoznatija atrakcija otoka je svakako neboder Taipei 101, no također tu je i Memorjialni dom Chang Kai-sheka, muzej National Palace i hram Mengija Longshan.

Pogledajte galeriju s Tajvana, i otkrijte u videu kako izgledaju ulice i metro u Taipeiju. I jednog dana - razglednica!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju