Iako većina nas za to nije znala, japanski whiskiji danas imaju visok rejting, te izazivaju velike promjene u hijerarhiji premium segmenta diljem svijeta. Od 2000. godine Nikka whisky zauzima ključnu ulogu i širom Europe - autentičan po stilu, predstavlja istinski izričaj japanske kulture, mješavinu modernog i tradicionalnog, jednostavnosti i profinjenosti. Morali smo ga isprobati...

Japan – nova prijestolnica whiskyja? Zvuči neobično, ali je istinito. Priča o nastanku Nikka whiskyja kreće davne 1918. godine, kada je mladi Masataka Taketsuru, kojeg se danas smatra „ ocem japanskih whiskyja poslan u Škotsku kako bi otkrio 'tajne proizvodnje whiskyja'. U Škotskoj susreće Ritu Cowan, koja postaje njegova žena i muza, a koja ga je kasnije inspirirala da 1934. godine na otoku Hokkaido izgradi Yoichi, svoju prvu destileriju. Velik uspjeh omogućio mu je izgradnju i druge destilerije, Miyagikyo, na otoku Honshuu 1969. godine.

Danas je Nikka najcjenjeniji i najprodavaniji japanski brand whiskyja u Europi s osvojenim prestižnim nagradama na ocjenjivanjima, gdje se redovito plasira ispred škotskih whiskyja. Badel 1862 je nedavno u svoj program najpoznatijih svjetskih brandova jakih alkoholnih pića uvrstio i šest različitih Nikka whiskyja, pa smo krenuli u testiranje, vođeni stručnom rukom njihove Brand Ambasadorice i stručnjakinje za jaka pića, gospođu Sayumi Oyama.

Prvo mirišimo i kušamo Yoichi Single Malt, proizveden u destileriji istog naziva. Sa slanim (blizina mora) i delikatnim aromama treseta, mirisom breskve i sušenog voća te orašastim aromama - Yoichi je istinsko otkriće za sve one koji su u potrazi za beskompromisnim whiskijem. Ovaj tinejdžer je star – točno 14 godina, respekt...

Miyagikyo Single Malt je single malt whisky iz destilerije Miyagikyo, blag i delikatan, lagan, a ipak intenzivan, predstavlja fini uvod za sve one kojima su japanski whiskyji novina. Voćan, citrusast, idealan za uz kamin i finu cigaru.

Blend dva Nikka Single Malt whiskyja, Taketsuru Non Age, kombinacija je jakog karaktera Yoichia s elegancijom i preciznošću Miyagikyo Singl Malta. Istovremeno muževan i ženstven, tradicionalan i inovativan, ovaj izvanredni Pure Malt whisky je dostojno priznanje za Masataka Taketsuru, oca japanskih whiskiyja i osnivača Nikke. Uživamo u dimu u aftertasteu i prepoznajemo čak i suhu smokvu na nosu. Zanimljivo je da je u Japanu rasprodan jer ga se pije u najpoznatijoj sapunici!

Iz asortimana Nikka whiskyja koje je Badel 1862 uvrstio u distribuciju za kraj smo kušali Nikka From the Barrel - Blended Whisky koji objedinjuje ekspertizu najvećih Nikka stručnjaka. Intenzivan i raskošan, snažan, ali ipak kontroliran, ovaj ambiciozni Blend s visokim postotkom alkohola, jednostavno nameće svoj vlastiti stil i apsolutna je perjanica ovoj maloj, ali moćnoj četi! Kompleksan, pun, složen, idealno sladak, za obilježiti dolazak kući nakon uspješnog dana na poslu.

Više nego zadovoljni napuštamo prostorije Badela, zahvalni na upoznavanju sa svjetskim hitom. Nikka stvarno zaslužuje mjesto na vašem regalu, živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju