Sezona bazge uskoro je na izmaku i ako ste već od nje napravili sok ili se tek spremate, odvojite nekoliko cvjetova i isprobajte recept za pohanu bazgu. Jednostavni poput jabuka u šlafroku, pohani cvjetovi bazge ekstravagantna su slatka grickalica koja će oduševiti vaše prijatelje.

Pohanje jestivih cvjetova nije ništa neobično i novo, u tempuru se mogu umakati cvjetovi tikvice, bagrema, maslačka i ljubičice , a jedni od najukusnijih su upravo oni grma bazge. No, kada bazgu koju inače povezujemo sa spravljanjem ukusnog sirupa, odnosno soka, vidimo pohanu na tanjuru pošpricanu limunom i posutu šećerom u prahu, jestivi cvjetovi poprimaju sasvim novu dimenziju. Slatkasti, nježni bijeli cvjetovi postaju hrskavci kojih se bilo tko teško može zasititi.

Pohana bazga

Sastojci:
4 velika cvjetova bazge
2 žlice šećera u prahu
1 limun
Za tempuru:
2 jaja
350 ml ledene vode
1 žličica kukuruznog škroba odnosno gustina
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo

Priprema:
1. Cvjetove bazge obavezno berite daleko od velikog prometa i cesta, neka budu bogati zdravim bijelim cvjetićima, bez nametnika i suhih cvjetova.

2. Odrežite stabljiku tik do točke kada ce krene granati tako da pohate što manje zelenih stabljiki.

3. Umutite prvo zajedno jaje i ledenu vodu, a zatim postepeno dodajte suhe sastojke. Tempuru laganim miješanjem dovedite do glatke smjese poput one za palačinke.

4. Zagrijte duboko ulje i dok bude poprilično vruće, umočite cvjetove bazge u tempuru pa ih stavite u ulje.

5. Pržite dok ne porumene, a zatim ih izvadite na papirnati ručnik i poslužite uz nekoliko kriški limuna, posute šećerom u prahu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju