Planina Roirama nalazi se na tromeđi Venezuele, Brazila i Gvajane te je najviši dio lanca tepuijskih visoravni u Južnoj Americi. Najviši vrh Maverick Rock izdiže se na 2810 metara nadmorske visine. Planina leži na gvajanskom štitu, nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Canaima, a vjeruje se da je jedna od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, stara otprilike dvije milijarde godina.

Iako je o Roirami pisao još engleski istraživač Sir Walter Raleigh potkraj 16. stoljeća, ona je još uvijek nedovoljno istražena. O njoj se pričaju brojni mitovi i legende, a igra i veliku ulogu u spiritualnom životu indijanskog plemena Pemon. Također, tek prije desetak godina počele su se istraživati neobične stalaktitne izrasline na zidovima njezinih tajanstvenih špilja.

Na Roirami kiša pada gotovo svaki dan, zbog čega je postala dom za nekolicinu zanimljivih biljnih i životinjskih vrsta. U niskoj vegetaciji mogu se pronaći biljka mesožderka Heliamphora, delikatni zvončići, kao i endemska zaštićena žaba krastača.

Vjeruje se kako je upravo ta planina i njezina spektakularna okolica bila nadahnuće i za popularnu znanstveno-fantastičnu priču "Izgubljeni svijet" o dinosaurima koju je Arhur Conan Doyle izdao 1912. godine.

Danas je ova planina omiljena destinacija za izletnike i planinarske entuzijaste. Iako je put do platoa dobro označen, lako se izgubiti po njezinim brojnim stazama koje su obavijene čestom naoblakom. Upravo zato dobro je angažirati lokalne vodiče iz Paraitepuija ako se planirate uspeti na Roiramu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju