1. Endokrinolog nikada neće jesti: Rajčicu iz limenke
Fredrick Mi Saal, endokrinolog na Sveučilištu u Missouriju.
Problem: Smola kojom su obložene limenke sadrže bisfenol- A, sintetički estrogen koji se povezuje s nizom bolesti od reproduktivnih problema do bolesti srca, dijabetesa i pretilosti.
Rješenje: Kupujte rajčicu u staklenoj ambalaži ili u tetrapaku.

2. Farmer nikada neće jesti: Govedinu hranjenu kukuruzom
Joel Salatin je autor mnogih knjiga o održivom stočarstvu.
Problem: Goveda po prirodi jedu travu, a ne žitarice. No, poljoprivrednici hrane životinje kukuruzom kako bi ih brže udebljali za klanje. Istraživanja su pokazala da govedina od stoke hranjene travom ima puno više vitamina E, omega-3 masnih kiselina, kalcija, magnezija i kalija.
Rješenje: Kupujte govedinu od travom hranjene stoke. To mora biti naznačeno na deklaraciji, a ako nije - pitajte svog mesara.

3. Toksikolog neće jesti: Kokice iz mikrovalne.
Olga Naidenko, znanstveni savjetnik za zaštitu okoliša.
Problem: Istraživanja pokazuju da se zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici oslobađaju štetne kemikalije koje se u obliku pare zadržavaju u kokicama, a zatim i u vašem tijelu.
Rješenje: Pecite organske kokice na starinski način - u tavi. Za aromu koristite pravi maslac, ili sušene začine.

4. Vlasnik farme za uzgoj povrća neće jesti: Krumpir tretiran pesticidom
Jeffrey Moyer, predsjednik Nacionalnog odbora za standarde organske hrane.
Problem: Korjenasto povrće apsorbira herbicide, pesticide i fungicide što nikako nije zdravo za ljudsko tijelo.
Rješenje: Kupite organski krumpir, jer pranjem ne možete ukloniti kemikalije.

5. Stručnjak za ribarstvo neće jesti: Uzgojenog lososa
Dr. David Carpenter, direktor Instituta za zdravlje i okoliš na Sveučilištu u Albanyju, objavio je veliku studiju u časopisu Science o zagađenosti ribe.
Problem: Uzgojeni losos ima puno manje vitamina D, a više kancerogenih sastojaka i pesticida od onog koji živi u prirodi.
Rješenje: Sami ga ulovite u divljim vodama.

6. Znanstvenik koji proučava rak neće popiti: Mlijeko s umjetnim hormonima
Rick North je direktor kampanje za sigurnu hranu u Oregonu.
Problem: Proizvođači mlijeka mliječnim govedima daju umjetni hormon rasta koji povećava proizvodnju mlijeka. Međutim, on povećava i mogućnost infekcije vimena, što prelazi i u mlijeko. Kod ljudi uzrokuje povećani rizik od raka.
Rješenje: Kupite svježe nerafinirano mlijeko, ili na pakiranju provjerite oznake rBGH-free, rBST-free – što znači da je proizvedeno bez umjetnih hormona.

7. Stručnjak za organsku hranu neće jesti: Raznim sredstvima tretirane jabuke
Mark Kaštel, direktor je Cornucopia Instituta - istraživačke skupine koja podržava proizvodnju organske hrane.
Problem: Jabuke potječu s jednog stabla, tako da svaka sorta održava svoj karakterističan okus. Osim toga, jabuka ne razvija otpornost na štetočine tako da se često koriste pesticidi kako bi se zaštitio urod. Proizvođači tvrde da količine koje se nalaze u plodovima nisu štetne, ali zdrav razum govori drugačije.
Rješenje: Kupiti organske jabuke, ili jabuke od poljoprivrednika kojima vjerujete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju