Špinat
Pomaže u stvaranju mišićne mase, a i bogat je izvor omega-3 masnih i folnih kiselina, koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Osim toga folna kiselina povećava i protok krvi u penisu! Špinat je prepun luteina, spoja koji se bori protiv gubitka pamćenja. Konzumirajte jednu šalicu svježeg ili pola kilograma kuhanog špinata dnevno. Možete ga dodati kajgani, posipati po pizzi, ili ga dodati  u neki umak.

Jogurt
Puno zemalja tvrdi da je jogurt izvorno njihov, ali odakle god da potiče - prednosti ove namirnice su neosporne. Jača imunološki sustav i pruža zaštitu protiv raka. Jedna šalica dnevno zadovoljit će potrebu za kalcijem. Možete ga jesti za doručak ili kao desert, savršena je baza za kremaste umake i dresinge.

Rajčica
Postoje dvije stvari koje trebate znati o rajčicama: Crvene su najbolje, jer sadrže više likopena, a prerađene su jednako kvalitetne kao i svježe, jer iz njih tijelo lakše apsorbira isti taj likopen. Istraživanja pokazuju da hrana bogata likopenom može smanjiti rizik od raka mjehura, pluća, prostate, kože, želuca, kao i smanjiti rizik od bolesti koronarnih arterija.

Mrkva
Pomaže kod ublaživanja simptoma astme i reumatoidnog artritisa.
Pola šalice dnevno je dovoljno, a možete je konzumirati sirovu, kuhanu u juhama, ili kao prilog jelima.

Borovnica
Sadrži više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća .Pomaže u prevenciji raka i dijabetesa. Istraživanja pokazuju da su borovnice, koje su bogate vlaknima i vitaminima A i C, izrazito dobre za kardiovaskularno zdravlje.

Crni grah
Sve su vrste graha dobre za srce, a crni grah će zbog antocijana najbolje pomoći vašim moždanim funkcijama.

Orasi
Bogati su omega-3 masnim kiselinama i anti-upalnim polifenolima.
Dobri su za brz oporavak i vraćanje energije nakon napornih vježbi.

Zob
Sadrži visoku koncentraciju topivih vlakana, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Da, zob sadrži i puno ugljikohidrata, ali oslobađanje tih šećera je usporeno zbog vlakana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju