Za preradu u pekmez, šipak se bere kad su plodovi potpuno zreli, a dobro je ako ih je “uhvatio” mraz. Šipak prvo dobro operite i ocijedite, a zatim ga kuhajte u poklopljenom loncu s malo vode. Kasnije ga stavite u veći lonac s vodom koji također mora biti poklopljen. Kad je kuhan - propasirajte ga. Na kilogram pasirane mase dodajte po želji, ukusu, od 50 do 70 dag šećera kuhanog s malo vode (tako dugo dok ne postane bistar). Sve dobro promiješajte i kuhajte uz stalno miješanje dok ne postignete željenu gustoću. Vruć pekmez ulijte u dobro oprane staklenke i zatvorite tek kad se potpuno ohladio.

Pekmez možete napraviti i na slijedeći način - opranim zrelim plodovima odstranite koštice (možete ih osušiti za čaj). Očišćeni šipak pospite šećerom (na 1 kg 70 dag šećera), sve prelijte sa četiri decilitra voćnog octa i sokom limuna. Ostavite stajati tako dugo dok se šećer potpuno ne rastopi, a zatim smjesu kuhajte na uobičajeni način.

Treća varijanta sadrži 0,5 kg šećera na 1 l propasiranog šipka. Odaberite zrele, zdrave šipke, očistite ih, operite i stavite kuhati. Kad se ohlade, propasirajte ih kroz sito. Pasiranim šipcima dodajte šećer i kuhajte na jakoj vatri. Pekmez je kuhan kad se pri miješanju vidi dno osude. U međuvremenu pripremite i zagrijte “tegle” pa u njih sipajte vruć pekmez, povežite i stavite k ostaloj zimnici u ostavi. Šipkov pekmez najstarija je poznata slastica predcivilizacijske Europe, a vole ga i mladi i stari. Veliki lajk za pekmez od Šipka, odosmo mi u smočnicu, sigurno ima skrivenoga!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju