Botulinum
Ovaj se toksin najčešće nalazi u nepropisno konzerviranoj hrani najčešće u kukuruzu, grašku i mahunama. Također se može naći u grijanoj ili nepravilno pohranjenoj restoranskoj hrani. Vrlo male količine su smrtonosne.

Bisfenol A
Skupina stručnjaka nedavno je testirala deset vrsta konzervirane tjestenine i juha, i u svima su pronašli bisfenol-A. To je kemijski spoj za koji je dokazano da šteti razvoju fetusa, beba i male djece. Utječe na ljudski DNK i uzrokuje Downov sindrom.

Campylobacter
Pronađena u stolici peradi, divljih ptica, te nekoliko domaćih životinja, ova bakterija predstavlja opasnost prvenstveno za djecu. Može se dobiti konzumiranjem nedovoljno kuhane peradi ili nepasteriziranog mlijeka. Štetno utječe i na trudnice.

Clostridium
Bakterija pronađena u siru. Uzrokuje blaga, kratkotrajna trovanja hranom. Može se naći i u stolici ljudi i različitih životinja, pa se najčešće zaraze djeca ako dobro ne operu ruke.

E. coli
Još jedna bakterija koja se nalazi u stolici životinja i ljudi, a širi se nepravilnim rukovanjem hranom. Teški slučajevi često su uzrokovani nedovoljno termički obrađenim mesom ili konzumiranjem neopranog voća ili povrća. Da, vaša omiljena salata od zelja, špinat, zelena salata, kelj, kupus, blitva i rukola može biti krivac. Zelenje može biti kontaminirano prljavom vodom za pranje, gnojem ili neopranim rukama i prije nego što ih kupite. Kako biste izbjegli trovanje svakako ih dobro operite, posebno zelje i rajčicu, jer se redovito konzumiraju sirovi, dok bi se kuhanjem bakterije uništile.

Salmonela
Obično se nalazi u peradi, jajima i mesu. Lako ju možete dobiti od konzumiranja sirovog ili nedovoljno kuhanog jaja, nedovoljno kuhanog mesa ili nepasteriziranog mlijeka. Neprikladno rukovanje hranom drugi je najčešći uzrok salmonele, primjerice ako stavite kuhano meso peradi na isto mjesto gdje je prije stajala sirova.

Solanin
Ovaj toksin nalazi se u krumpiru. Najveća prijetnja dolazi od krumpirove kore ili od samih klica. Skuhan krumpir je siguran.
Trovanje školjkama
Razne školjke sadrže živčane otrove koji mogu uzrokovati neobične osjećaje, paralize i nagle prelaske iz hladnog u toplo.

Gljive
Sedam različitih vrsta toksina nalaze se u različitim vrstama gljiva od kojih su neke smrtonosne. Mnoge gljive sadrže toksine koji mogu izazivaju samo probavne probleme, povraćanje, mučninu, proljev i grčeve u trbuhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju