Konferencija se sastojala od pet predavanja koja su vodili govornici iz Slovenije, Austrije, Novog Zelanda, Danske i Hrvatske; Paul White, član upravnog odbora Concours Mondial du Sauvignon i sudac na International Wine Challangeu, najpriznatijem svjetskom vinskom natjecanju, Marie Von Ahm, konzultant i predstavnik Austrian wine marketing boarda, Robert Gorjak, slovenski vinski stručnjak i sudac na Decanter World Wine Awards, Mitja Herga, enolog i direktor P&F wineries Jeruzalem Ormož te domaći predavači Ivo Kozarčanin, Rene Bakalović, Morana Zibar i Saša Špiranec.

Osim radionica, organizirana je i izložba vina na kojoj su se u nazočnosti vinara osobno mogla kušati vina vinarija Tement, Sattlefhof, Sabathi i Gross iz Austrije, Jeruzalem Ormož, Dveri Pax, Pullus i Verus iz Slovenije, te Bolfan, Korak, Mladina, Puhelek Purek, Belović i Prigora iz Hrvatske.

Konferencija je bila namijenjena akreditiranim distributerima, sommelierima, vlasnicima restorana i barova, uvoznicima te specijaliziranim novinarima iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, a njih ukupno 187 popunilo je svih pet master classova. Zaključak je da priroda ne zna za razlike koje uspostavljaju geopolitika i povijest, i da su pravi primjer toga austrijski Südsteiermark, Štajerska Slovenija i Bregovita Hrvatska. Tri regije koje dijele isti terroir i stilski daju vrlo slična vina. To osobito vrijedi za sauvignon blanc, globalno popularnu sortu koja u ovom kutku svijeta daje jedinstvena vina iznimno visoke kvalitete, a pritom sasvim različita od drugih, po sauvignonu također slavnih, regija poput Marlborougha, Loire, Bordeauxa, Napa Valleya ili Leyde. 

Na zanimljivoj gastro radionici kušali smo različite sauvignone u kombinacijama s paštetom, sushijem, mesom i na kraju čak i sladoledom od vanilije pojačanim mentom. zaključak - stvarno zanimljiva vina, koja se razlikuju od mjesta do mjesta, a opet su teko fino prepoznatljiva. Uz misli na fantastičan pogodak i kombinaciju sauvignon blanc i domaća pileća pašteta, nasmiješeni smo otišli kućama uvjereni da imamo sasvim dovoljno kvalitetna vina u svojoj regiji da ne moramo kupovati ona s Novog Zelanda ili Kalifornije. Domaći sauvignon blanc na naše stolove! Živjeliii!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju