Polusuha graševina uz začinjenu hranu

U trendu Varivo od mahuna Tjedni jelovnik 7 sirotinjskih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti za smiješan novac Hippomane mancinella - 2 Nevjerojatno opasno Otrovno drvo: Tihi ubojica koji je najopasniji kada padne kiša Turisti Kulturološki šok Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume"

Zašto je ovo dvoje najbolja kombinacija? Jednostavno, začinjena jela uz alkohol imaju još oštriji okus, stoga je važno da vino koje kušate bude barem malo slatko i pitko kako bi se nepce osviježilo prije nego što uzmete sljedeći zalogaj. U ovu kategoriju spadaju rizling vina itančanog okusa kakva se npr. proizvode u Rumunjskoj ili Njemačkoj.

Robusna vina idu uz deserte

Vina pohranjena u hrastovim bačvama imaju poseban okus. Tanin iz hrasta pridonijet će konačnom okusu vašeg vina koje može imati miris po vaniliji, karameli, kokosu ili maslacu. Također, ovakva vina daju i egzotični buke. Sve ove značajke savršeno se uklapaju uz tanjur slatkog glavnog jela ili deserta.

Crno vino slaže se uz komplicirane recepte

Kod jela koja u sebi imaju dominantne arome i okuse, veliki problem može biti pronaći vino koje se s njim slaže. Isto to ide uz jela koja nude nekoliko različitih okusa. Stoga je nužno da vam vino koje poslužujete dobro ide sa svim sastojcima i da ne prevladava nad okusom. U tu priču savršeno se uklapa bilo koje crno vino koje u sebi nema previše tanina ili nije previše kiselo. Također, odličan izbor bila bi i vina koja njeguju aromu cvijeća.

Kiselkasto bijelo vino 'voli' ribu

Kada jedete ribu ili plodove mora, uz njih će najbolje ići bijelo vino koncentriranog okusa i blage kiselosti. Za to su najbolja bijela vina nastala od grožđa koje raste na hladnijim područjima.